Rysk soldat klagar på förhållandena – blir misshandlad dagen efter

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock.com/Privat
Foto: Shutterstock.com/Privat
Blir misshandlad dagen efter.

Sanal Ivanov, en rysk soldat som tidigare arbetat som sjukvårdare i det moskovitiska fängelset "Matrosskaya Tishina", har gått ut offentligt och klagat på villkoren i sin militärtjänst.

Trots löften om att han skulle tjänstgöra som sjukvårdare, har han flera gånger hamnat i strid.

Ivanov anmälde sig frivilligt till militärtjänst i maj 2023 och blev placerad i det 26:e motoriserade skytteförbandet. Istället för att tjänstgöra som sjukvårdare, som utlovats, har han skickats till frontlinjen i Cherson-regionen.

Ivanov har försökt övertyga sina överordnade om att han inte borde strida, särskilt inte på öar, eftersom han inte kan simma.

En oväntad vändning

Efter att ha luftat sina farhågor offentligt, uppdaterade Ivanov sin status på sociala medier.

Han tackade sina supportrar och försäkrade att hans situation hade förbättrats. Han skickas inte längre till öarna, och även hans befäl har visat "förståelse".

Konsekvenserna av att tala ut

Kort därefter publicerade Ivanov en ny video där han avslöjade att han blivit kallad till ett "disciplinsamtal" av befälet för det 26:e mekaniserade infanteriregementet. I videon visade han "resultatet" av detta samtal: flera blåmärken och skador på benen.

Anton Heraszczenko, en rådgivare till Ukrainas inrikesministerium, har offentliggjort fallet genom att dela videon på sociala medier. Även Ivanovs ex-fru och tidigare klasskamrater har bekräftat att han är i aktiv tjänst och att de fortfarande har kontakt med honom.

Du kan se videon här nedan.