Rysslands närmaste allierade förnekar: 'Kan inte föreställa sig att gå in i krig mot Ukraina'

27/09/2023 12:34

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vitryssland förnekar planer på militär inblandning i Ukraina.

Mest läst idag

Vitrysslands utrikesminister, Sergej Alejnik, har nyligen uttalat sig i en intervju om att han inte kan föreställa sig ett scenario där Vitryssland skulle delta i den ukrainska konflikten tillsammans med ryska styrkor.

Detta trots att Vitryssland tidigare har tillåtit sitt territorium att användas för den ryska invasionen i februari 2022.

Aleinik framhöll att det ukrainska folket varken önskar eller behöver det pågående "slit-och-släng-kriget".

Trots kända fakta hävdade han att Vitryssland har varit en konsekvent förespråkare för fred i Ukraina och kommer att fortsätta att göra allt möjligt för att förverkliga det.

Vidare menade Aleinik att misslyckandet med de ukrainsk-ryska fredssamtalen, som kortvarigt ägde rum i Minsk i början av den ryska invasionen 2022, berodde på Ukraina och andra "indirekt inblandade" parter.

Han förbisåg bekvämt Vitrysslands direkta deltagande i den största militära konflikten Europa har bevittnat sedan andra världskriget.

Regimen under vitryska ledaren Alexander Lukasjenko har inte bara underlättat invasionen genom att tillåta ryska trupper att färdas genom sitt territorium, utan har också tillhandahållit medicinsk behandling till sårade ryska soldater.

Dessutom har Vitryssland erbjudit sina övningsområden och infrastruktur för mobilisering och utbildning av trupper.

Lukasjenko har aktivt underminerat Ukrainas suveränitet genom att officiellt erkänna de separatistiska enheterna i Luhansk och Donetsk och stödja den olagliga annekteringen av Krim.

I sina uttalanden verkar Aleinik försöka distansera Vitryssland från konflikten, samtidigt som han deltar i handlingar som antyder motsatsen.