Sammanbrott i gisslanförhandlingar mellan Israel och Hamas

04/12/2023 11:33

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Enligt Hamas försökte Israel lura dem.

Mest läst idag

Gisslanförhandlingarna mellan Israel och Hamas har kollapsat, med anklagelser från Hamas om att Israel försökt lura dem.

Enligt Hamas talesperson hävdade Israel att de kvinnliga fångar som skulle friges var civila, medan Hamas påstår att de var kvinnliga soldater.

Israel intensifierar sin militära offensiv i Gaza, med utökade flyganfall och marktrupper som nu har nått Khan Yunis, Gazas näst största stad.

Israels militär har uppmanat invånarna i området att evakuera. Herzl Halevy, stabschef i Israels militär, uttalar att de har kapaciteten att genomföra operationen grundligt, likt de gjort i norra Gaza.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har uttalat att IDF (Israel Defense Forces) kommer att fortsätta sina bombningar tills fler gisslan släpps.

"Vi fortsätter att prata med fienden om frisläppande av gisslan – vi låter vapnen tala," sa Netanyahu till Times of Israel.

Hamas, som är en organisation som många länder, inklusive EU och USA, klassificerar som en terroristorganisation, påstår att förhandlingarna om ett fortsatt eldupphör i Qatar avbröts på grund av oenighet om frigivandet av kidnappade kvinnliga soldater.

Osama Hamdan, talesperson för Hamas, hävdar att Israel lämnade in en lista med namn på påstådda civila kvinnor, som enligt Hamas egentligen var kvinnliga soldater fångade vid militära ställningar.