Semestervädret: Värmevåg följs av regn och kyla

Skriven av Henrik R

48 veckor sedan

|

07/07/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Värmevåg följs av regn och kyla

Sverige kan förvänta sig en värmevåg i helgen, men glädjen kommer att vara kortvarig. Enligt SMHI:s meteorolog Moa Hallberg kommer värmen att ersättas av kyla och regn nästa vecka.

Värmevåg i helgen

Under helgen kommer ett högtryck att föra in varmare luft över landet, vilket kommer att resultera i temperaturer nära 25 grader i söder och över 20 grader i norr. "Natten till lördag rör sig lågtrycket bort österut över Finland och ersätts av en högtrycksrygg", säger Moa Hallberg.

Regn och kyla nästa vecka

Men glädjen kommer att vara kortvarig. Nästa vecka kommer ett nytt lågtryck att pressa på västerifrån, vilket kommer att resultera i regn över stora delar av landet. "Måndag-tisdag försvagas högtrycksryggen när nya lågtryck pressar på västerifrån", förklarar Hallberg.

Temperaturfall i mitten av nästa vecka

I mitten av nästa vecka förväntas temperaturen sjunka ordentligt i stora delar av Sverige. "På onsdag-torsdag kommer nästa lågtryck in och berör först Götaland och Svealand med regn, efter hand troligtvis även Norrland", säger Hallberg.

Lång väntan på sommarvärmen

För de som väntar på att sommarvärmen ska återvända kan det bli en lång väntan. Lågtrycket beräknas hålla i sig under större delen av juli. Men det finns hopp. Enligt Josefine Qvarnesjö-Bergstedt, meteorolog på väderinstitutet Storm, kan värmen återvända vid månadsskiftet.

"Ett litet glädje hopp är att vi ser en trend att i slutet av juli, början på augusti, så kommer det troligen att bli ett väderomslag mot det varma och torra vädret", säger hon till Expressen.