Ett av Sveriges största bagerier, Bake my Day, anklagas för snuskiga lokaler och usla arbetsvillkor. Råttor, skadedjur och döda fåglar har hittats i bageriet, samtidigt som personalen vittnar om inhumana arbetsförhållanden.
Just nu läser andra
En granskning av tidningen Arbetet avslöjar omfattande missförhållanden på bageriet Bake my Day. Enligt tio tidigare och nuvarande anställda har råttorna varit en del av vardagen i lokalerna, skriver Aftonbladet.
Vi började dagen med att skrämma bort råttorna
Bilder inifrån bageriet visar frallor med gnagmärken och en död fågel i bakform. Personalen berättar att de själva har behövt hantera råttor, bland annat genom att trampa ihjäl dem eller använda borstar.
– Vi fick börja varje dag med att skrämma bort råttor från bageriet, säger en tidigare anställd till Arbetet.
När Huddinge kommun inspekterade lokalerna efter ett anonymt tips hittades spår av skadedjur i samtliga personalutrymmen.
Läs också
Arbetsvillkor som bryter ner
Förutom de sanitetsproblem som avslöjats, beskriver personalen långa arbetspass och tuffa villkor. Enligt vittnesmål har anställda jobbat upp till 18 timmar om dagen, ibland i mörker och vinterkläder på grund av låga temperaturer i bageriet.
– Jag sov, duschade och åkte tillbaka till jobbet, säger en tidigare anställd.
Anställda har också larmat om ”inhumana arbetsvillkor” till Skatteverket.

Bageriets vd: ”Skitsnack”
Moses Isik, vd för Bake my Day, avfärdar anklagelserna som osanna.
– Det där måste vara något jävla skitsnack. Det är någon som hittat på dumheter, säger han till Arbetet.
Han påstår att temperaturerna i bageriet varit normala och att ingen behövt jobba i mörker. Samtidigt meddelar han att bageriet snart flyttar till nya lokaler med bättre skadedjursbekämpning.
Coop och Axfood agerar
Efter avslöjandet kallar Coop, en av bageriets stora kunder, till möte med Bake my Day. Axfood meddelar också att de ska följa upp uppgifterna om missförhållanden, rapporterar Dagligvarunytt.
Skandalen har väckt starka reaktioner och riktat strålkastarljuset mot arbetsvillkor och hygien inom livsmedelsindustrin.