SMHI förlänger vädervarning

Skriven av Henrik R

43 veckor sedan

|

21/07/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
SMHI förlänger vädervarning.

Trots att juli månad har varit kylig och regnig, står SMHI fast vid sin tidigare prognos om en torr sommar. Vädervarningen om extrem torka gäller fortfarande, enligt SMHI:s meteorolog Albin Torsson.

I början av juni förutspådde Torsson en torr sommar, lik den vi upplevde 2018. Han var inte ensam om denna prognos. TV4:s chefsmeteorolog Madeleine Westin uttalade sig liknande i april och stod fast vid sin prognos även i juni. Hon förutspådde att sommaren skulle ha högre temperaturer än normalt med mindre regn, förutom i augusti.

Men juli har visat sig vara motsatsen till dessa prognoser. Temperaturen har ofta kämpat för att nå 20 grader och det har regnat nästan varje dag på många platser. Trots detta, vägrar SMHI att ändra sin prognos. Torsson tror att när sommaren summeras kommer den att ha varit torrare än normalt. Han hänvisar till forskning som visar att El Niño orsakar torrare somrar.

En annan meteorolog på SMHI, Therese Fougman, har reflekterat över att många långtidsprognoser inte har stämt överens med verkligheten. Hon menar att dessa uttalanden alltid skapar rubriker och att media lätt hakar på och driver dem vidare.

För närvarande finns det inga tecken på att sommarvärmen kommer tillbaka i SMHI:s tiodagarsprognoser. I början av nästa vecka väntas lågtrycket och regnet i söder röra sig norrut och beröra en stor del av landet. Dock kommer det också finnas utrymme för sol mellan moln och skurar.

Det återstår att se om SMHI:s prognos om en torr sommar kommer att stämma. Men för nu, är vädervarningen om extrem torka fortfarande i kraft.