SMHI: Kyligt väder och lågtryck dominerar veckan

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Kyligt väder och lågtryck dominerar veckan.

Det fortsätter att vara relativt svalt i Sverige, och lågtryck dominerar väderbilden under den kommande veckan. Ett lågtryck med tillhörande regn ligger över södra Sverige, medan ett lågtryck över norra Finland avtar men kan fortfarande ge lite regn i norr.

Veckans början - fortsatt relativt blött och svalt På måndag kommer regnet i söder att beröra norra Götaland och västra Svealand. Även Gotland, som har upplevt torrt väder på senare tid, kommer att få lite välbehövligt regn. I landets nordligaste delar kommer regnet att avta över norra Norrland, och det blir mestadels uppehållsväder. Mellan dessa områden väntas en dag med växlande molnighet, men det ser ut att bli utan eftermiddagsskurar. Temperaturen i söder kommer att ligga mellan 15 och 20 grader, och i norr mellan 10 och 15 grader.

På tisdag kommer bara det sydliga lågtrycket att vara kvar. Norra Götaland och delar av Svealand kan då lokalt få större regnmängder. Gotland kan också få en del regn, men det mesta kan också hamna ute över havet.

I Norrland blir det något av en mellandag med mestadels uppehåll innan skurar åter blommar upp under dagtid på onsdag och torsdag. Mellan skurarna kan solen titta fram, och temperaturen i norra Sverige kan stiga upp till 20 grader.

Mot veckoslutet - ännu ett lågtryck, eller två? Mot veckoslutet är prognosen mycket osäker, men lågtrycken fortsätter att vara nyckelspelare. Ett lågtryck fördjupas över Finland och ser ut att kunna beröra Norrland med regn. Samtidigt är ett nytt lågtryck på väg in från Brittiska öarna, vilket skulle kunna föra upp varmare luft över landet. Men hur allt detta kommer att spela ut återstår att se.