SMHI: Ostadigt väder fortsätter att dominera Sverige

Skriven av Henrik R

45 veckor sedan

|

31/07/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ostadigt väder fortsätter att dominera Sverige.

Det lågtrycksbetonade vädret som har präglat Sverige kommer att fortsätta, och ingen större förändring förväntas under de kommande tio dagarna.

På måndag väntas skurbetonat väder i nästan hela landet. Åska kan förekomma på många platser i samband med skurarna, men de kraftigaste åskskurarna förväntas i nordvästra Skåne och Halland samt Sörmland och Uppland. Mellan skurområdena kan det även bli perioder med sol. I norra Lappland och nordligaste Norrbotten förväntas det mestadels vara uppehållsväder, men mycket moln.

Temperaturen under måndagen blir generellt någon grad lägre än under söndagen med ganska allmänt 15-20 grader. Längs Götalands ostkust samt i norra Norrbotten kan det bli lite över 20 grader.

På tisdag rör sig ett mer sammanhängande regn in över södra Sverige. Det är fortfarande lite svårbedömt hur långt norrut regnet når, men i nuläget ser det ut som att större delen av Svealand och nordvästra Götaland kan få mest uppehållsväder. Längre norrut, över Norrland, förväntas utbrett med skurar och där kan det lokalt komma rikliga regnmängder.

På onsdag berörs norra Norrland av ett sammanhängande regnområde kopplat till en frontzon. I övrigt skurbetonat väder men det ser ut att bli lite färre skurar under onsdagen än föregående dagar.

På torsdag rör sig ett nytt lågtryck in över södra Sverige med tillhörande regnområde. Samtidigt dröjer fronten med regn över norra Norrland kvar till en början, men framåt torsdagskvällen drar regnet i norr bort.

Det ostadiga vädret ser sen ut att fortsätta under såväl veckoslutet som i början av nästa vecka och någon högsommarvärme finns inte i sikte.