SMHI varnar: Kan komma upp till 100 millimeter

Henrik R

50 veckor sedan

|

30/06/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Stark regnvarning från SMHI.

SMHI, det svenska meteorologiska institutet, utfärdar en varning för kraftigt regn, som kan likna skyfall, över delar av mellersta Jämtland, Västernorrland och Gävleborgs län.

Det förväntade skyfallet kommer att innebära en betydande mängd nederbörd.

Regnbältet förväntas dra in över områdena på fredag kväll och kan stanna kvar i ungefär ett dygn, och det finns en risk för översvämningar.

Invånare och besökare uppmanas att vara försiktiga, särskilt i låglänta områden som kan vara särskilt utsatta för översvämning.

SMHI uppmanar alla att följa uppdateringar och anvisningar från lokala myndigheter och räddningstjänster under den kommande perioden.

Med regnmängder som kan nå upp till 100 millimeter, kommer det att vara viktigt att ta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda sig själv, sin egendom och sina nära och kära.

Detta bör du göra vid skyfall

"När skyfall och kraftiga regn är på väg, är det viktigt att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda ditt hem och din egendom. Här är några tips:
  1. Kontrollera ditt hem: Se till att ditt hem är ordentligt skyddat. Täta fönster och dörrar, och rensa takrännor och stuprör för att försäkra att vattnet kan rinna undan.

  2. Avlopp och källare: Kontrollera ditt hem för potentiella översvämningar. Har du en källare? Se till att avlopp och pumpar fungerar som de ska.

  3. Gör en nödplan: Ha en plan för var du och din familj ska gå om ditt hem blir översvämmat. Se till att du har viktiga dokument och tillhörigheter på en säker plats.

  4. Följ varningarna: Håll dig uppdaterad med de senaste väderprognoserna och varningarna från SMHI.

  5. Hjälp dina grannar: Om du har äldre eller sårbara grannar, se till att de också är medvetna om riskerna och har en plan.

Det är viktigt att vara väl förberedd och vidta åtgärder i tid. Om du är osäker, kontakta ditt lokala råd eller räddningstjänst för råd."