SMHI varnar: Kyligt väder väntar

Skriven av Henrik R

44 veckor sedan

|

23/07/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Kyligt väder väntar.

Sverige står inför en kylig period, trots att vi är mitt i juli. Enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) kommer det svala vädret med regn och spridda skurar att fortsätta under den kommande veckan.

På söndagen har ett regnområde rört sig in över Skåne och kommer att långsamt röra sig norrut under dagen. Till kvällen kommer det att täcka södra Götaland, inklusive Öland. Regnet över södra Norrbotten och mellersta Lappland kommer inte att röra sig under det närmaste dygnet, men kommer att avta långsamt.

Mellan dessa regnområden kommer det att bildas stackmoln som ger eftermiddagsskurar på många håll. Idag kommer ett stråk att bildas från Dalarna, via Hälsingland och upp mot Höga kusten. I Hälsingland och Medelpad kan det lokalt bli kraftiga skurar med åska.

I Svealand och norra Götaland kommer solen att visa sig stundtals. Här kan vi nå upp till 20 grader, men i Norrlands molniga och regniga väder kommer det att vara fortsatt förhållandevis kyligt, med temperaturer som sjunker till så lågt som 10 grader.

Under början av nästa vecka förväntas fortsatt regn i Götaland, men utbredningen är osäker. Även i norra Norrland, fastän det mattas av. Mellan dessa regnväder kommer det att vara växlande molnighet med utrymme för en del sol. Temperaturen i söder kommer att ligga mellan 15 och 20 grader och i norr mellan 10 och 15.

På tisdag väntas ostadigt väder i nästan hela landet med regn och skurar. I norra Götaland samt i delar av Svealand kan det komma lite större regnmängder. Den svala luften kommer också att ligga kvar över landet.

På onsdag och torsdag kommer det inte att ske någon större förändring, utan det väntas skurar på många håll i landet. Men mellan skurarna kan solen kika fram. Nu kan även temperaturen i norra Sverige stiga upp till 20 grader på sina håll.

På fredag ser vi ut att möjligen få en tillfällig stabilisering i väderläget med mest uppehåll och utrymme för en del sol. Dock lurar ett lågtryck över Finland vilket gör att prognosen är osäker så här långt fram.

Så, trots att vi är mitt i juli, förväntas det kyliga vädret att fortsätta. SMHI uppmanar alla att hålla sig uppdaterade om väderförändringar och att klä sig lämpligt för de kyliga temperaturerna.