SMHI varnar: Ostadigt väder och kyliga temperaturer i hela landet

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ostadigt väder och kyliga temperaturer i hela landet.

Ett omfattande lågtrycksområde täcker Skandinavien och ger ostadigt väder med skurar och varierande molnighet över hela Sverige.

I nordvästra Götaland finns ett dellågtryck som ger intensiva skurar och friska till hårda vindbyar, vilket kommer att röra sig österut under dagen. Nederbördsintensiteten och vinden förväntas dock avta så småningom.

Vid middagstid ser endast Skåne, Blekinge, Öland och Gotland samt de östligaste delarna av Småland ut att få uppehåll. Även Närke och södra delarna av Värmland kommer att påverkas av regnet. Rikliga nederbördsmängder förväntas i Södra Älvsborg, Skaraborg och Närke.

Under eftermiddagen kommer molnigheten att spricka upp på vissa håll och kvällssolen kan skina dels i södra Götaland, dels i stora delar av både Norra och Södra Norrland.

Tillfälligt uppehåll imorgon

Fredagen inleds med mestadels uppehåll över landet. Det nu utfyllande lågtrycket ger lättare regn i östra Svealand. Under eftermiddagen tar skurarna ny fart.

Ett annat lågtryck med centrum över Finland bygger under kvällen upp en ny front över Norrland, vilket kommer att ge nederbörden en mer ihållande karaktär här. Störst mängder kan väntas i mellersta Lappland.

I Götaland ser vädret under fredagen ut att gestalta sig som lätta lokala skurar och i övrigt klart till halvklart. Längs västkusten kan det tidvis blåsa friska vindbyar i västvinden.

Regntunga skyar

Under lördagen ligger regnområdet kvar över vår norra landshalva och breder här ut sig ytterligare. I Götaland drar ett annat omfattande regnområde in.

I södra Svealand väntas dock mest klar himmel och kanske orkar sig kvicksilvret här en bit över 20-graderstrecket.

Även söndagen och början på nästa vecka ser ut att bli regnig i stora delar av landet. Väderutvecklingen under senare delarna av kommande vecka är något svårbedömt, men högsommarvärmen ser ut att låta vänta på sig än en tid. Så det är bäst att hålla paraplyet nära till hands och klä sig varmt, för det ser ut som att det kyliga vädret kommer att hålla i sig ett tag till.