SMHI: Växlande väder över hela landet - skurar fortsätter i norr

Skriven av Henrik R

44 veckor sedan

|

18/07/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Växlande väder över hela landet.

Under kvällen fortsätter blåsiga förhållanden i södra Sverige, med friska till lokalt hårda vindbyar. Trots detta kan vi förvänta oss en del kvällssol, särskilt i östra och nordvästra Svealand samt sydligaste Norrland, där solen varvas med en del skurar. I landets allra nordligaste del är skurarna mer omfattande. Enstaka åskskurar kan förekomma, även under natten, men då avtar skuraktiviteten i landets mellersta del. I Götaland breder låga moln ut sig över främst Halland och västra Småland.

Onsdagen bjuder på både sol och regn. En del moln driver österut över Götaland, men det finns även utrymme för en del sol, särskilt i nordvästra delen. Över Svealand och sydligaste Norrland varierar molnigheten, med både solstunder och, främst på eftermiddagen, skurar som lokalt kan bli intensiva med inslag av åska.

I mellersta Norrland är det övervägande soligt, men på eftermiddagen, främst i södra delarna av Västerbotten och Lappland, ökar molnigheten och lokala skurar kan förekomma. Längre norrut i landet är det halvklart till mulet med tidvis regn eller skurar, som främst i Tornedalen kan innehålla åska.

Torsdag och fredag bjuder på växlande molnighet och skurar på flera håll, främst i mellersta landsdelen där lokala åskskurar kan förekomma. Längst i norr väntas mycket moln dröja kvar och under fredagen kan mer sammanhängande regn röra sig in österifrån.

Det lågtrycksbetonade och relativt svala väderläget väntas dröja kvar över landet under helgen. I söder fortsätter solen att varvas med moln och skurar. I norr kan det tidvis vara mer molnigt och på en del håll regn, men alla detaljer är inte på plats ännu.