Sömnexpert uttalar sig: Här är fördelarna med att sova naken

Skriven av Jakob A. Overgaard

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sovexperten uttalar sig: Här är fördelarna med att sova naken.

Nu när vädret blir varmare överväger fler att kasta av sig nattkläderna när de går och lägger sig. Det kan finnas både positiva och negativa saker med det, så vi börjar med en varning.

Det skriver The Sun.

Dr. Hana Patel sa att det kan vara förknippat med hygieniska risker att vara naken när man sover.

Byt sängkläder

När vi sover släpper våra kroppar hår, hud, saliv och avföring - ja, avföringspartiklar - på vår säng, skrev hon i en bloggpost.
Denna utsöndringsprocess kommer sannolikt att öka om du väljer att sova utan pyjamas. Dessutom samlar dina sängkläder dammkvalster ju längre du sover i din säng, vilket ökar bakterienivån i ditt sovrum.

"Om du väljer att sova naken skulle jag rekommendera att du tvättar dina sängkläder minst en gång i veckan", sa Dr. Patel.

Och om du delar säng med en partner föreslog hon också att ni har en konversation om sömnpreferenser.

"Om du sover bredvid någon skulle jag säga att det är en personlig preferens om du sover naken, så länge båda parterna känner sig bekväma och medvetna om riskerna", förklarade specialisten.

Förbättra blodcirkulationen

När allt detta är sagt finns det definitivt några fördelar med att sova naken, en av dem är att det förbättrar blodcirkulationen.

Sömnpsykologen Dr. Katherine Hall berättade tidigare för Sun:
"När du sover ökar blodcirkulationen oavsett, men att sova naken förhindrar allt kläder som strumpor eller tajta pyjamasar från att begränsa blodflödet."

En god blodcirkulation möjliggör att varje organ fungerar korrekt och hjälper blod och syre att strömma genom våra kroppar.

Det är särskilt viktigt för ditt hjärta och dina muskler, tillade hon.

"För män kan det öka fertiliteten, och för kvinnor minskar det risken för infektioner orsakade av obekvämt underkläder," berättar Dr. Hall.

Reglerar kroppstemperaturen

Att sova naken kan också hjälpa till att reglera din kroppstemperatur, vilket alltid är högre när du är sjuk med tillstånd som influensa.

Dr. Patel sa:
"Många studier har genomförts om termoregulering under sömn, vilket ger bevis för att naken sömn kan hjälpa till att reglera din temperatur, vilket alltid är högre när du är sjuk. Att skippa pyjamasen kommer sannolikt att hjälpa dig att sänka temperaturen och bekämpa vanliga sjukdomar som förkylning."

Men även om att sova naken kan kyla ner dig när du är sjuk, rekommenderas det faktiskt inte när det är varmt ute, eftersom det faktiskt kan få dig att känna dig varmare. Istället rekommenderade hon att du sover i lätt pyjamas eller sängkläder tillverkade av naturliga fibrer som en "svetttransporterande barriär".