Stor förändring för svenska kronan

Skriven av Henrik R

45 veckor sedan

|

13/07/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Stor förändring för svenska kronan

Efter ett hektiskt år för svensk ekonomi med hög inflation och kraftiga räntehöjningar från Riksbanken, har den svenska kronan legat kring lägstanivån.

Den amerikanska dollarn och euron har blivit dyrare, vilket har påverkat turister som reser utomlands. Men nu verkar vinden ha vänt för den svenska valutan.

Enligt SR har den svenska kronan stärkts kraftigt. En dollar kostar idag 60 öre mindre än för en vecka sedan, och en euro kostar 40 öre mindre. Den inbromsande inflationstakten i USA och kronans bedömning som undervärderad tycks ha bidragit till förändringen.

Christina Nyman, chefsekonom vid Handelsbanken, menar att utländska investerare har sett de svenska hushållens höga skuldsättning som ett problem.

Även det ekonomiska världsläget har bidragit till en svagare krona. "Kronan halkade efter redan under fjolåret. Skakiga marknader har historiskt varit dåligt för den svenska valutan", säger Nyman.

Den svaga kronan har lett till flera olika saker. Bland annat har svenska bolag haft en högre konkurrenskraft på grund av den billiga valuta, men den svaga kronan har också bidragit till inflationsläget. Nu har kronan stärkts, någonting som Christina Nyman trodde på redan i maj.

"Vår utgångspunkt är att kronan är undervärderad mot både euron och dollarn och att den borde förstärkas på lite sikt", sade hon då.

Under torsdagen handlas en dollar för 10,34 svenska kronor och en euro för 11,54. Efter nya inflationsdata från USA har den amerikanska dollarn fallit ordentligt, efter att ha legat på höga nivåer under en längre tid. Kommer denna förändring att påverka svensk ekonomi på lång sikt? Och hur kommer detta att påverka svenskars utlandsresor och import? Vi får vänta och se.