Stor påverkan förväntas: SMHI varnar för kraftigt regn och åska

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
SMHI varnar för kraftigt regn och åska.

Efter en solig juni månad ser vädret ut att vända i Sverige. Enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) kan vi förvänta oss regn i stora delar av landet. Det oväder som nu drar in över Sverige förväntas ha stor påverkan.

SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn och åska i södra Sverige. Det är södra Halland, Skåne, västra Kronoberg och västra Blekinge som omfattas av den gula varningen. Ett frontsystem från sydväst medför kraftig åska och intensiva skurar lokalt.

Angelica Lundberg, meteorolog på SMHI, berättar att ett lågtryck nu drar in över Sverige från väster. "Det blir däremot fortsatt soligt i de norra delarna av Sverige", säger hon.

SMHI skriver på sin hemsida att regnet kan ge 25 till 35 millimeter vatten på kort tid. Det finns risk för översvämningar på vägar och viadukter, men även i källare och dagvattensystem. Även elförsörjningen och tågtrafiken kan störas på grund av blixtnedslag.

Ovädret väntas pågå fram till 11.00 på onsdagsförmiddagen. Medan norra Sverige fortsätter att njuta av solsken, bör invånarna i södra delen av landet förbereda sig på en betydande förändring i vädret.