SVT ändrar upplägg på julafton

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
SVT ändrar upplägg på julafton

Julafton handlar inte bara om julklappar, julmat och tomtebesök. Det är också en tid då miljontals svenskar sätter sig framför TV:n. Varje år är anledningen densamma: folk vill se Kalle Anka och hans vänner önska god jul kl. 15.00.

Denna tradition har varit ohotad i SVT sedan 1960. Men från och med detta år kommer Disney-karaktärerna att få konkurrens, enligt ett pressmeddelande från SVT.

SVT kommer att göra plats i sändningsschemat för ett nytt program som ska hylla en av Sveriges mest framstående författare genom tiderna, Astrid Lindgren. Programmet, som kommer att kallas "Jul med Astrid Lindgren", syftar till att locka både nostalgiker och den yngre generationen.

Det kommer att innehålla både gamla klipp från "Pippi Långstrump" och "Vi på Saltkråkan" samt nyproducerade animationer från exempelvis "Nils Karlsson-Pyssling" och "Kajsa Kavat".

SVT:s VD, Hanna Stjärne, uttryckte hopp om att detta nya program skulle bli en ny julaftonstradition för alla generationer. Trots detta försäkrar SVT att de två programmen, Kalle Anka och det nya Astrid Lindgren-programmet, inte kommer att kollidera med varandra.

Intresset för Kalle Anka på julafton har minskat under de senaste åren. Förra året sjönk tittarsiffrorna till den lägsta nivån på fem år, med 300 000 färre tittare än 2021.

Totalt tittade 3 411 000 personer på Kalle Anka, vilket är en stor minskning jämfört med rekordåret 2020, då över 4,5 miljoner tittare tittade på programmet.

Klicka här för att komma tillbaka