Systembolaget nya beslut: Starka reaktioner

02/09/2023 09:17

Henrik R

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Starka reaktioner efter Systembolaget nya beslut.

Mest läst idag

Systembolaget, Sveriges statliga alkoholbutik, har meddelat att de kommer att upphöra med försäljningen av sina ikoniska plastpåsar.

Beslutet, som offentliggjordes på företagets sociala medier, har mötts av blandade reaktioner från allmänheten.

Företaget framhäver att beslutet är ett steg mot att minska deras miljö- och klimatpåverkan. "Vi tar snart farväl av plastpåsen.

Ta gärna med en egen påse när du handlar hos oss," skriver Systembolaget. Beslutet fattades redan under hösten 2022, men det var först nu som det offentliggjordes.

Sofia Akhter, presskommunikatör på Systembolaget, förklarade att syftet med beslutet är att minska företagets miljöavtryck ytterligare.

Hon tillade att kunder som inte tar med sig egna påsar fortfarande kommer att ha andra alternativ, som gratis kartonger vid kassalinjen.

Reaktionerna på sociala medier har varierat. Vissa hyllar beslutet som ett modigt steg framåt.

"Det nyktraste ni gjort under 56 år. BRAVO," skriver en Facebook-användare. Andra är inte lika entusiastiska och kritiserar beslutet.

"Vilken utomordentligt korkad idé," kommenterar en annan användare.

Den klassiska "systemetkassen" introducerades första gången 1967 och kommer nu att gradvis fasas ut. Det exakta datumet för när försäljningen kommer att upphöra är ännu inte fastställt.