Tragisk olycka Spädbarn skadat på barnavårdscentral

Henrik R

49 veckor sedan

|

15/07/2023
Nyheter
Privatfoto
Privatfoto
Spädbarn skadat efter olycka på barnavårdscentral.

En tragisk olycka har inträffat på en barnavårdscentral i Linköping, där en sjuksköterska tappade en en månad gammal bebis i golvet. Bebisen drabbades av en hjärnblödning, men är inte i något allvarligt tillstånd. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Sjuksköterskan, som var den enda närvarande vid tillfället, har ingen klar minnesbild av händelsen. Det är oklart om några åtgärder har vidtagits mot sjuksköterskan som tappade bebisen.

Huvudet på nyfödda barn är mjukt och formbart, bestående av åtta skallben som inte är sammanväxta vid födseln. Detta gör att barnets huvud är särskilt känsligt för skador. Spädbarn kan få allvarliga hjärnskador om de skakas.

Vid skakning slår hjärnan mot skallbenet vilket kan leda till att blodkärlen mellan hjärnan och hjärnhinnorna slits av. Detta kan leda till akuta hjärnskador med livslånga följder.

Detta fall belyser vikten av noggrannhet och säkerhet vid hantering av spädbarn, särskilt inom hälso- och sjukvården. Det återstår att se vilka konsekvenser denna händelse kommer att få för den inblandade sjuksköterskan och barnavårdscentralen.