Tre europeiska länder överväger att avsluta biståndet till Kiev

04/12/2023 06:58

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Länderna överväger att avsluta biståndet till Kiev.

Mest läst idag

Tre europeiska länder, Ungern, Nederländerna och Sverige, överväger att dra tillbaka sitt ekonomiska stöd till Ukraina, rapporterar den brittiska publikationen The Economist.

Enligt rapporten diskuteras även möjligheten att neka Kiev medlemskap i Europeiska unionen.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och ledaren för det nederländska Frihetspartiet, Geert Wilders, sägs vara de som överväger dessa planer.

Tidigare hade Tyskland förespråkat ett sådant drag, men Berlin meddelar nu att landet fortsätter att stödja Kiev, då deras "händer är bundna".

Medan Orbán initialt var ensam om att förespråka ett stopp för finansieringen till Ukraina, kan han nu finna en ny allierad i Geert Wilders, som vann i de nederländska valen den 22 november.

Politico påpekar dock att inget politiskt parti i Nederländernas parlament har lyckats säkra en majoritet, vilket leder till komplexa koalitionsförhandlingar.

Om Wilders lyckas säkra premiärministerposten efter att ha bildat regering, kan han bli en "mardröm för Bryssel", skriver medierna.

Wilders har tidigare förespråkat Nederländernas utträde ur EU, motsatt sig militärt stöd till Kiev och till och med krävt att sanktionerna mot Ryssland ska hävas.

Han har också uttryckt sig mot den "hysteriska rysskräcken" i Europa och anmärkt att Putin, liksom Donald Trump, "försvarar intressena för det ryska och amerikanska folket".

"Vi saknar en sådan ledarskap i Europa", sade Wilders i en intervju med RT 2018.

Efter inledningen av den särskilda militäroperationen kritiserade han operationen men förespråkade att Nederländerna skulle förklara sig neutrala i konflikten.

Medierna skriver också att europeiska ledare nyligen har haft olika åsikter om stödet till Kiev, och nämner även Slovakiens premiärminister Robert Fico, som också har talat emot att "sponsra" Kiev.

För närvarande har Europeiska unionen ännu inte löst frågan om att tilldela ytterligare 50 miljarder euro som begärts av Europeiska kommissionen för att hjälpa Ukraina. Ett slutligt beslut har ännu inte fattats.