Trumps team svarar på Hitler-anklagelser genom att... bevisa anklagarna rätt?

Ida Hansson

34 veckor sedan

|

16/11/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Donald Trumps tal på Veterans Day har väckt oro bland historiker och politiska analytiker, då hans språkbruk drar paralleller till auktoritära ledare som Hitler och Mussolini.

Trump beskrev sina politiska motståndare som "skadedjur", ett uttryck som historiskt använts av diktatorer för att avhumanisera och uppmuntra våld mot vissa grupper.

Som svar på den efterföljande kritiken försvarade Trumps kampanj talesperson Steven Cheung den tidigare presidentens uttalanden.

Istället för att dämpa situationen, förstärkte Cheungs kommentarer den auktoritära tonen.

Han avfärdade kritikerna som "snöflingor" som lider av "Trump Derangement Syndrome" och antydde att deras "sorgliga, miserabla existens" skulle krossas vid Trumps återkomst till Vita huset.

Detta direkta och oblyga försvar av Trumps språkbruk har intensifierat oro för hans auktoritära tendenser.

Under sitt tal betonade Trump behovet av att "utrota kommunister, marxister, fascister och radikala vänsterthugs" i USA, och framställde dem som ett större hot än yttre krafter som Ryssland, Kina eller Nordkorea.

Ruth Ben-Ghiat, historiker vid New York University, varnade för de farliga implikationerna av sådan retorik.

Med hänvisning till historiskt sammanhang påpekade hon att att kalla människor för "skadedjur" var en taktik som användes av Hitler och Mussolini för att uppvigla våld mot sina motståndare.

Brian Klaas, en politisk forskare, talade med MSNBC om de allvarliga konsekvenserna av Trumps tillvägagångssätt.

Han framhöll att Trump inte bara lånar retorik från auktoritära ledare, utan också antar deras strategier, vilket är ett direkt hot mot demokratiska principer.

Klaas betonade situationens brådskande natur och sa, "Vi går som i sömnen mot auktoritarism.