Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ukraina flyttar julen.

Ukraina tar ett steg bort från Ryssland genom att ändra datumet för firandet av julen. Tidigare firades julen den 7 januari, enligt den rysk-ortodoxa traditionen. Men nu har en ny lag klubbats igenom i Ukraina, vilket innebär att julen kommer att firas den 25 december framöver. Syftet är att ta ytterligare avstånd från Ryssland och ryska traditioner, rapporterar SR.

På grund av kriget i landet har Ukraina tagit flera steg bort från Ryssland, inklusive att överväga ett framtida Natomedlemskap. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har sagt att Ukraina är närmare Nato än någonsin tidigare.

Trots detta medger Ukraina att den pågående motoffensiven går långsammare än vad man hade hoppats på. Intensiva strider pågår fortfarande, och president Zelenskys rådgivare Andrij Jermak har uttalat sig om situationen. "I dag går det inte så fort framåt", har Jermak sagt.

Ukrainas president menar att de ryska styrkorna gör allt de kan för att stoppa den ukrainska framfarten i de södra och östra delarna av landet.

"De ryska styrkorna i våra södra och östra regioner investerar allt de kan för att stoppa våra krigare. Och varje tusen meter framsteg, varje framgång för var och en av våra trupper förtjänar tacksamhet. Vårt fulla fokus ligger vid frontlinjen", säger Zelensky enligt CNN.