Ukrainas militär förstör Putins bästa stridsvagn

Mattias Svensson

6 dagar sedan

|

10/07/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukrainska styrkor har framgångsrikt förstört en av Rysslands mest avancerade stridsvagnar, T-90M Proryv, med en modern Bonus-artillerigranat.

Enligt Tech belyser denna händelse de kontinuerliga utmaningarna som ryska styrkor möter i att underhålla sin flotta av pansarfordon under ständiga attacker från Ukraina.

Ryska försök att ersätta förlorade militärfordon har konsekvent avvärjts av ukrainska styrkor. Bland de betydande målen som förstörts finns T-90M Proryv-stridsvagnar, som Rysslands president Vladimir Putin tidigare har hyllat som "världens bästa." Stridsfältet har dock visat att dessa avancerade maskiner har sårbarheter.

Under en nyligen inträffad konfrontation i Zaporizjzja träffades en rysk T-90M-stridsvagn av en svensk Bonus-artillerigranat, vilket ledde till dess förstörelse.

Bonusgranat från Sverige

T-90M Proryv är skyddad av det reaktiva pansaret Relikt, designat för att försvara mot små projektiler och kamikazedrönare. Dock är det betydligt mindre effektivt mot kraftfulla artillerigranater som den 155 mm tunga Bonus-granaten, vilken utgör ett stort hot mot stridsvagnens besättning enligt Tech.

T-90M har offensiva kapaciteter såsom en 125 mm slätborrad kanon kopplad till eldledningssystemet Kalina. Den drivs av en motor på 1 000 hästkrafter som möjliggör hastigheter upp till 65 km/h. Trots dessa egenskaper var stridsvagnens försvar otillräckligt mot det avancerade svenska artilleriet som används av de ukrainska styrkorna.

Bonus-artillerigranaten, tillverkad av svenska FFV Bofors Ordnance, är en 155 mm klusterammunition som innehåller två självguidande pansarvärnsdelgranater. Vid aktivering öppnas granaten cirka 1 km över målet och frigör delgranaterna. Varje delgranat, som väger 6,5 kg, utrustas med stabilisatorer för exakt nedstigning och aktiverar infraröda sensorer ungefär 150 meter före träff.

Med en räckvidd på upp till 25 km möjliggör Bonusgranaten att ukrainska styrkor kan angripa ryska mål på säkert avstånd, vilket minimerar risken för motangrepp.