Ukrainas president Zelensky har överlevt fem mordförsök

Ida Hansson

33 veckor sedan

|

21/11/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zelensky har avslöjat att han har överlevt minst fem eller sex mordförsök av ryska styrkor sedan invasionen började.

I en särskild intervju med The Sun liknade Zelensky upplevelsen av dessa mordförsök med att hantera Covid- något som gradvis blev lättare att hantera med tiden.

Zelensky träffade The Suns Jerome Starkey på sitt starkt befästa högkvarter i Kyiv.

Han beskrev det första mordförsöket som oroande, likt det initiala utbrottet av Covid, men sade att efterföljande försök blev mindre skrämmande.

Han förklarade att det första försöket orsakade panik, men senare försök var inte lika allvarliga, likt hur människor anpassade sig till att leva med Covid.

Under intervjun förblev Zelensky beslutsam om Ukrainas starka vilja att besegra Ryssland.

Trots tröttheten från ständiga luftangrepp och förstörelse, betonade han att hans folk inte var redo att ge upp eller kompromissa med Ryssland.

När det gäller försöken att avsätta honom från makten, avslöjade Zelensky att Ryssland fortfarande "vill mycket" störta honom.

Han känner till kodnamnet för deras senaste operation, "Maidan 3", som syftar till att ändra det ukrainska presidentskapet.

Zelensky uppgav att Ryssland vill använda alla medel för att uppnå detta mål, inklusive icke-dödliga metoder.

Zelensky berörde också den pågående krigssituationen. Han erkände att Ukrainas motoffensiv inte hade framskridit så mycket som man hoppats, men förnekade påståenden om att kriget hade nått en stillastående punkt.

Han betonade behovet av mer framgång på slagfältet och vikten av luftmakt, som Ryssland för närvarande dominerar.

I den omfattande intervjun diskuterade Zelensky också Ukrainas underrättelseoperationer, krigets inverkan på hans folk och den globala uppfattningen av konflikten.

Han upprepade sitt engagemang för att fortsätta kampen mot rysk aggression och sin beslutsamhet att uppnå en rättvis fred för Ukraina.