Ukraine: Putin beordrade mordet på Wagner-chefen Prigozjin

Skriven av Henrik R

36 veckor sedan

|

09/09/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Putin beordrade mordet på Wagner-chefen Prigozjin enligt Ukraine.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky gjorde nyligen ett chockerande uttalande om att den ryska presidenten Vladimir Putin beordrade mordet på Jevgenij Prigozjin, ledaren för den privata militära entreprenören Wagner.

"Han dödade Prigozjin. Det är åtminstone den information vi alla har, och vi har ingen annan," sa Zelensky, enligt Reuters. Han tillade att detta händelse indikerar att Putin är "politiskt svag."

Zelensky presenterade inga bevis för att stödja sitt påstående. I Moskva avfärdas anklagelsen om att Putin beordrade Wagners ledare död som "en absolut lögn."

Prigozjin och nio andra dog i en flygolycka mellan Moskva och Sankt Petersburg den 23 augusti under fortfarande oklara omständigheter.

Olyckan inträffade två månader efter en kort revolt mot den ryska militära ledningen ledd av Prigozjin.

Flygplanet som var inblandat i olyckan var en Embraer Legacy 600, och två Wagner-löjtnanter och fyra av Prigozjins livvakter dog också i händelsen.

Under den korta revolten i juni marscherade Wagner-gruppen mot den ryska huvudstaden. Marschen slutade med en överenskommelse mellan Putin och Wagner-gruppen.

Putin beskrev revolten som ett "knivhugg i ryggen" och kallade senare Prigozjin för en begåvad individ som enligt Putin gjorde "allvarliga misstag." Dmitry Peskov, Putins talesperson, har antytt att utredningen om kraschen kan tyda på att det var en avsiktlig handling.

"Det är klart att det finns olika teorier, som att det kan vara ett fall av avsiktlig grymhet," sa Peskov i slutet av augusti