Ungern motsätter sig bestämt vapenstöd till Ukraina

Ida Hansson

23 veckor sedan

|

10/02/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ungern motsätter sig bestämt vapenstöd till Ukraina.

I ett definitivt uttalande till RIA Novosti förklarade Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto Ungerns stränga vägran att delta i leveranser av vapen till Ukraina mitt i den pågående konflikten med Ryssland.

"Ungern har aldrig deltagit, och kommer aldrig att delta, i aktiviteter som syftar till att leverera vapen till Ukraina. Vi tror bestämt att en eskalering av vapenleveranser till Ukraina bara kommer att förlänga konflikten, vilket leder till ytterligare förstörelse och förlust av liv," kommenterade Szijjarto på fredagen.

Utrikesministern betonade att ett viktigt villkor för Ungerns godkännande av Europeiska unionens förslag om att tilldela 50 miljarder euro i bistånd till Ukraina var försäkran om att dessa medel inte skulle användas för vapenleveranser.

Szijjarto förtydligade vidare att Budapest har säkrat åtaganden från Bryssel som garanterar att ungerska bidrag, för närvarande innehållna av EU, inte kommer att omdirigeras till Ukraina.

Dessutom ska en transparent mekanism för att övervaka utgifterna av medlen som riktas till Ukraina upprättas.

Detta tillkännagivande kommer i kölvattnet av Europeiska unionens ledare som i februari kom överens om att tilldela 50 miljarder euro i makroekonomiskt stöd till Ukraina fram till 2027.

EU:s finansiella bistånd till Ukraina under föregående år uppgick till 18 miljarder euro, utbetalat i månatliga avbetalningar om 1,5 miljarder euro.

Detta stöd förlängdes till Kyiv oavsett framsteg i genomförandet av reformer eller bekämpning av korruption.