Upp till 278.000 kronor betalades för denna gamla Nokia-telefon på grund av en påstått funktion

Skriven av Ida Hansson

Nokia 3310 är en ikonisk enkel telefon, men det är inte den mest sålda mobiltelefonen genom tiderna.

När HMD Global, tillverkaren av nuvarande Nokia-märkta telefoner, förbereder sig för att lansera telefoner under sitt eget varumärke, och ryktena redan har förutspått slutet för Nokias telefonsaga, är det ett bra tillfälle att blicka tillbaka på mobiltelefonmarknadens historia, där den ursprungliga och sanna Nokia en gång lämnade ett bestående avtryck.

Android Authority har framhävt den mest sålda mobiltelefonen genom tiderna. Den har också starka finska rötter, även om enheten designades i Nokias kontor i Kalifornien.

Den mest sålda mobiltelefonen genom tiderna är Nokia 1100, introducerad 2003 och tillverkad fram till 2009.

Den prisvärda Nokia 1100, främst designad för tillväxtmarknader, såldes i över 250 miljoner enheter.

Dess efterföljare, Nokia 1110, nådde nästan samma försäljningssiffror. Tillsammans sålde dessa två modeller och deras variationer ungefär en halv miljard enheter.

Nokia 1100 var en enkel enhet vid den tiden. Den hade en 96×96 pixlars monokrom LCD-skärm, monofoniska ringsignaler, en ficklampa och två spel.

Det som gjorde Nokia 1100 särskilt intressant var dess popularitet i kriminella kretsar runt 2009. Fungerande enheter kunde inbringa upp till 25 000 euro (278.000).

Telefoner tillverkade i en specifik sats vid fabriken i Bochum, Tyskland, var särskilt eftertraktade. Påstås det att på grund av ett firmwarefel kunde telefonen avlyssna textmeddelanden skickade till andra nummer, vilket tillät, exempelvis, fångandet av bekräftelsemeddelanden som används vid autentisering av internetbank.

Över åren har även Apple iPhone 6 och 6 Plus nått en milstolpe i försäljning på över 200 miljoner enheter. Dessa första större iPhones såldes i över 220 miljoner enheter tillsammans.