Uppmaning till bojkott av GB Glace

Henrik R

53 veckor sedan

|

09/07/2023
Uppmaning till bojkott av GB Glace

GB Glace, den svenska glassjätten, står inför hård kritik. Gastronomen Edward Blom är mycket missnöjd med företaget, som ägs av det brittiska bolaget Unilever.

Trots det pågående kriget i Ukraina fortsätter Unilever att verka i Ryssland, vilket har lett till att Blom nu uppmanar till en bojkott av GB Glace.

Blom hänvisar till företagets symbol, "Glassgubben", som han kallar en "folkmordsclown". Han säger till Expressen: "GB är genom sitt moderbolag Unilever svartlistat av Ukraina för att det verkar och betalar skatt i Putinryssland."

Unilever är ett globalt företag som äger märken inom livsmedel och hygienprodukter. Företagets varumärken erbjuds i mer än 190 länder och enligt företaget använder drygt tre miljarder människor produkterna dagligen. År 2022 hade Unilever 60 miljarder euro i omsättning.

En aktivistgrupp beräknar att Unilever, som äger bland annat glassen Cornetto och Dove-tvål, bidrar med 579 miljoner euro årligen till den ryska ekonomin. Mark Dixon, grundare av The Moral Rating Agency, säger till BBC: "Unilever måste sluta gömma sig bakom sin balansräkning och ursäkter för att inse verkligheten att försäljning av en glass kan göra det möjligt för Putin att betala för en kula."

Det är den ukrainska antikorruptionsmyndigheten NACP som har svartlistat Unilever. Edward Blom har nu tagit till Twitter för att rikta sin kritik mot GB Glace. Han skriver: "Så beklämmande att åka runt i Sommarsverige och se folkmordsclownen överallt. Förstår inte varför inte alla butiker och cafeer kastar ut GB. Ryssland borde bojkottas 100 % av väst. Fullständigt. Ingen idrott, inga varor, inga resor."

Unilever framhåller att det inte är helt okomplicerat att lämna Ryssland. Företagets pressansvarig Maria Stareborn menar att "Vi vill också vara tydliga med att vi inte försöker skydda eller hantera vår verksamhet i Ryssland".

Flera varumärken har bojkottats då deras ägare fortfarande är verksamma i Ryssland, däribland Marabou och Toblerone.