USA anklagar Ryssland för att vägra stoppa kriget i Ukraina

Skriven av Mattias Svensson

2 veckor sedan

|

10/05/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
USA anklagar Ryssland för att vägra avsluta kriget i Ukraina och kritiserar den enorma påverkan på civila, särskilt barn.

Under ett möte i OSSE:s permanenta råd i Wien levererade USA:s chargé d'affaires Katherine Brucker ett tydligt budskap: Ryssland har kapacitet att omedelbart avsluta sitt krig mot Ukraina, men visar inga avsikter att göra det.

Hennes uttalande utgjorde en skarp kritik mot Rysslands fortsatta militära aktioner i Ukraina.

USA:s orubbliga stöd

Brucker bekräftade USA:s engagemang för att stödja Ukraina i ljuset av den ryska aggressionen.

Förutom militärt stöd ställer sig USA bakom initiativ som syftar till att lindra de mänskliga konsekvenserna av konflikten, särskilt för barnen.

Framhävde den mänskliga kostnaden

I en känslosam del av sitt tal belyste Brucker det höga pris som kriget haft på Ukrainas yngsta. Hon hänvisade till en UNICEF-rapport och delade en skrämmande statistik: över 1 957 ukrainska barn har dödats eller skadats sedan 2022.

Hon varnade dock för att den faktiska siffran kan vara högre eftersom statistiken endast inkluderar incidenter verifierade av FN.

Barnens svåra situation i konflikten

Barn som hamnat i konfliktzonerna befinner sig i en dyster situation och har tvingats tillbringa tusentals timmar under jord för att undkomma våldet.

"Barn som bor i städer nära frontlinjen har tvingats tillbringa mellan 3 000 och 5 000 timmar under jord, vilket motsvarar fyra till sju månader i en källare, bunker eller en håla i marken," poängterade Brucker.

Som svar på dessa oroande omständigheter betonade Brucker USA:s stöd för OSSE:s stödprogram för Ukraina, med särskilt fokus på projekt som hanterar barnens psykosociala behov.