USA skickar budskap till Putin: Det är för tidigt att fira

Mattias Svensson

8 veckor sedan

|

22/04/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Enligt senator Richard Blumenthal är det för tidigt för Putin att korka upp champagnen.

Demokraten Blumenthal hyllade Representanthuset i USA för att ha godkänt utländskt bistånd till Ukraina, Israel och Taiwan, och beskrev det som ett starkt budskap till världens diktatorer.

Blumenthal, som kommenterade Representanthusets omröstning, citerade Litauens utrikesminister Gabrielus Landsbergis som sa, "Jag är glad att ni är tillbaka, Amerika."

"Jag tror att Amerika är på offensiven igen, och detta är ett tecken på att vi kan komma samman på ett partipolitiskt sätt för vår nationella säkerhet och skicka ett budskap till Vladimir Putin, Xi Jinping och världens diktatorer – det är för tidigt att korka upp champagnen, men Amerika kommer att försvara demokratin," uttalade Blumenthal, enligt Voice of America.

Representanthusets godkännande och nästa steg i senaten

Senatoren upprepade att USA har kapaciteten att skydda sina allierade.

"Vi kan producera nödvändiga artillerigranater, långdistansartilleri och anfallsvapen. Vi kan också införa sanktioner, konfiskera ryska tillgångar och sälja dem för att tillhandahålla fler resurser till Ukraina," tillade den demokratiska senatorn.

På lördagen godkände USA:s representanthus ett lagförslag för utländskt bistånd till Ukraina. Totalt 311 medlemmar i underhuset röstade för, medan 112 var emot.

Lagförslaget förväntas nu lämnas in till senaten för övervägande som ett tillägg till senatens lagförslag för internationellt bistånd från USA, HR.815, som godkändes i februari. Detta bör skynda på godkännandeprocessen i senaten.

Ledaren för den demokratiska majoriteten i USA:s senat, Chuck Schumer, meddelade att senaten kommer att rösta om lagförslaget tisdagen den 23 april.

USA:s president Joe Biden har lovat att skriva under det godkända lagförslaget.

Effekter på militärt bistånd till Ukraina

Godkännandet av lagförslaget förväntas skynda på militärt bistånd till Ukraina.

Tjänstemän vid Pentagon har antytt att vissa vapen och militär utrustning kan levereras till ukrainska styrkor inom en vecka efter att alla lagstiftningsförfaranden är slutförda.