Väderomslag skapar utmaningar över hela Sverige

12/02/2024 11:51

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sverige står inför en vecka av varierande och utmanande väderförhållanden.

Mest läst idag

Ett omfattande nederbördsområde tar sitt grepp om landet, med snö, ishalka och regn som påverkar stora delar av Götaland och Svealand, och förväntas förflytta sig norrut under veckan. Det rapporterar SMHI.

I södra delarna av landet, särskilt i Götaland, har invånarna att hantera regn och underkylt regn som leder till ishalka och svåra vägförhållanden.

I de nordligare delarna av Götaland samt i Svealand förvandlas nederbörden till snö, där Dalsland och delar av Värmland kan förvänta sig de största snömängderna, upp till lokalt 20 cm under måndagen.

Under tisdagen skiftar fokus mot Svealand och södra Norrland där upp till en decimeter nysnö förväntas falla, medan högtryck och kyliga temperaturer fortsätter att dominera norra Sverige.

Norra Norrland kan förvänta sig klart och kallt väder med temperaturer som dyker ner till mellan 20 och 30 minusgrader.

Mot mitten av veckan rör sig snöfallet ytterligare norrut, vilket ger plats för molnigare och något mildare väder i södra delarna av landet.

En ny våg av nederbörd anländer på onsdagskvällen från Nordsjön, vilket påverkar nästan hela landet under torsdagen med regn eller blötsnö i Götaland och Svealand, och snöfall i de övriga regionerna.

Som avslut på veckan verkar en högtrycksrygg leda till mer stabilt väder och sjunkande temperaturer över hela landet.

Enligt SMHI kräver detta skifte i vädermönstret uppmärksamhet från allmänheten och beredskap för snabba förändringar i vägförhållanden och temperaturer.

Med detta varierande väderlandskap uppmanas invånare och resenärer i Sverige att hålla sig uppdaterade om lokala väderprognoser och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att hantera de potentiellt besvärliga förhållandena.