Världspremiär för Mika Gustafsons 'Paradiset brinner' på Venedigs filmfestival

Henrik R

51 veckor sedan

|

27/07/2023
Nyheter
Foto: TV
Foto: TV
Världspremiär för Mika Gustafsons.

Mika Gustafsons debutspelfilm "Paradiset brinner" kommer att ha världspremiär på filmfestivalen i Venedig, som äger rum mellan den 30 augusti och den 9 september. Filmen kommer att tävla i sektionen Orrizonti, vilket är en stor ära för regissören. Gustafson uttrycker sin entusiasm inför premiären och beskriver det som "VM i film".

"Paradiset brinner" är Gustafsons första spelfilm, men hon har tidigare gjort en hyllad dokumentär. "Silvana - väck mig när ni vaknat" kom 2017, där Gustafson stod för regi och manus tillsammans med Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis. Dokumentären, som följde artisten Silvana Imam, vann en Guldbagge.

Handlingen i "Paradiset brinner" kretsar kring tre systrar och deras vardag utan föräldrar, som både är full av kärlek och mycket stökig. De lutar sig på varandra och sina vänner och fördriver sin tid med att göra inbrott i tomma villor. När socialen börjar snoka måste dock Laura söka hjälp utanför gruppen. Livet håller på att ändras, för alltid.

"Paradiset brinner" har svensk premiär den 27 oktober. Manus är skrivet av Mika Gustafson och Alexander Öhrstrand.

Filmfestivalen i Venedig firar i år sitt 80-årsjubileum, vilket gör det till en av de äldsta filmfestivalerna i världen. Det är både anrikt och prestigefyllt att vara med. Och att vinna förstås! Vi får hoppas att Mika kammar hem vinsten. Annars är det flera andra filmer med och tävlar, som är svenska samproduktioner. Bland annat "Housekeeping for beginners", "Woman of" och "Bastarden".