Varnar: Falska rykten om svenska förskolor sprids i storstäder

19/09/2023 09:44

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Nu varnar tre storstadskommuner i Sverige.

Mest läst idag

Tre storstadskommuner i Sverige varnar för att det sprids felaktiga uppgifter om svenska förskolor, enligt en rapport från SR Ekot.

Ryktena, som cirkulerar i debattartiklar och på sociala medier, påstår att förskolor i Sverige bedriver sexualundervisning för barn.

Dessa rykten har lett till oro bland vårdnadshavare, som har kontaktat rektorer och personal med frågor.

Ryktena kommer från privata konton och en webbplats som beskriver sig som ett "föräldrarinitiativ".

De påstår att Skolverket sexualiserar barn och att en ny läroplan uppmuntrar barn att "utforska sin sexualitet".

Göteborgs förskoleförvaltning har också rapporterat att det påstås att sex- och samlevnadsböcker används i förskolor. Det rapporterar SVT Nyheter.

Skolverket har uttalat att detta inte är ett nytt fenomen och att liknande rykten har cirkulerat tidigare.

"Det är allvarligt eftersom dessa felaktigheter gör att föräldrar och andra anhöriga blir oroade helt i onödan", säger Ingrid Essegård, undervisningsråd på Skolverket.

Samhällets tillit i fara

Johan Forsstrand, utbildningschef på förskoleförvaltningen i nordöstra Göteborg, anser att ryktesspridningen är en del av en större desinformationskampanj.

"Jag tycker det är allvarligt och ser detta som ett led i desinformation som finns och riktas både till förskolan och socialtjänsten, för det påverkar tilliten i samhället", säger han.

Denna typ av desinformation kan ha långtgående konsekvenser, inte bara för förskolorna utan också för samhället i stort, genom att underminera allmänhetens förtroende för viktiga institutioner.