Venezuelas president kallar EU:s toppdiplomat för "rasist" och "krigshetsare"

Skriven av Ida Hansson

8 veckor sedan

|

28/03/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Venezuelas president Nicolás Maduro kritiserade Josep Borrell och kallade honom för "en rasist" och "en krigshetsare".

Venezuelas president Nicolás Maduro uttryckte dessa åsikter på tisdagen, även om det inte var klart varför han gjorde dessa anklagelser.

Under ett tal tog Maduro stark ställning mot vad han ser som Europas föråldrade och nedlåtande attityd mot Sydamerika.

"Europas koloniala syn på Latinamerika lever," sade han vid ett evenemang, enligt det venezuelanska nyhetskällan El Universal.

Maduro höll inte tillbaka i sin kritik mot Josep Borrell, högt uppsatt representant för Europeiska unionen för utrikesfrågor och säkerhetspolitik.

"Josep Borrell är till exempel en rasist, han är en kolonialist, han är en krigshetsare. Han är en kille som påstås komma från vänstern, alla dessa människor har en kolonialistisk, föraktfull syn på oss, de ser ned på oss,” tillade Maduro, utan att specificera vad han exakt anklagade Borrell för.

Europeiska unionens utrikespolitiska avdelning hade inte kommenterat Maduros kommentarer när POLITICO frågade.

Maduros kommentarer var en del av ett tal under en minneshögtid för 30-årsdagen av den tidigare presidenten Hugo Chávezs frigivning från fängelset.

Denna skarpa kritik kommer mitt i spänningar, särskilt efter att EU i januari uttryckt sina bekymmer angående förbudet mot oppositionspolitikerna María Corina Machado och Henrique Capriles inför det kommande presidentvalet i Venezuela.

I februari förespråkade Europaparlamentet friheten för fängslade oppositionsmedlemmar och starkare sanktioner mot Venezuela.

Maduro, som på måndagen meddelade sin avsikt att kandidera för en tredje mandatperiod, har lett Venezuela genom betydande utmaningar, inklusive en ekonomisk kris präglad av extrem inflation, vilket har lett till brist på grundläggande nödvändigheter.

Hans mandatperiod har också präglats av tvister med USA över sanktioner och militära åtgärder nära Guyanas gräns.