Vita huset kritiserar Trumps NATO-uttalanden: 'Fruktansvärda'

12/02/2024 10:07

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vita huset kritiserar Trumps NATO-uttalanden.

Mest läst idag

Vita huset har skarpt kritiserat före detta presidenten Donald Trump för hans nyligen gjorda uttalanden om NATO, och beskriver dem som 'fruktansvärda och onyanserade.'

Kritiken kom efter Trumps kommentarer på ett möte i South Carolina, där han diskuterade sin administrationens hantering av NATO och hans syn på utländskt bistånd.

Vita husets svar
  • Vita husets talesperson Andrew Bates framhöll president Bidens roll i att stärka NATO, och sade, "Tack vare president Bidens erfarna ledarskap är NATO nu större och viktigare än det någonsin varit."

  • Bates fördömde Trumps förslag om att uppmuntra invasioner av allierade, och beskrev dem som ett hot mot amerikansk nationell säkerhet, global stabilitet och den inrikes ekonomin.

    Trumps kontroversiella uttalanden
  • På mötet beskrev Trump NATO som “trasigt” innan hans presidentskap och ifrågasatte medlemsländernas finansiella bidrag till alliansen.

  • Han delade en anekdot där han berättade för en utländsk ledare att han inte skulle skydda dem från en attack på grund av deras ekonomiska eftersläpning, och föreslog till och med att uppmuntra fientliga handlingar mot dem.

Senatens lagförslag om utländskt bistånd
  • Den före detta presidenten kritiserade också ett lagförslag från senaten om utländskt bistånd, och förespråkade att USA istället ska erbjuda bistånd som lån.

  • Senaten gick nyligen vidare med ett biståndspaket på 95,3 miljarder dollar, som inkluderar finansiering för Ukraina och Israel, efter att en tvärpolitisk överenskommelse som kombinerade utländskt bistånd med reformer för gränskontroll kollapsade.

  • Trump hade starkt motsatt sig det misslyckade avtalet, och kallade det för ett "dödsönskemål" för sitt parti och uttryckte starka åsikter om gränskontroll via sociala medier.