WADA reagerar på Putins överraskande tillkännagivande

20/11/2023 13:54

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I ett överraskande uttalande planerar president Putin att organisera "Vänskapsspelen" nästa höst.

Mest läst idag

Denna nyhet kommer efter att Putin i maj uttryckte en önskan att vara värd för dessa spel, som är planerade till nästa års höst.

Olivier Niggli, chef för Världsantidopningsbyrån (WADA), har uttryckt oro över organisationen av Vänskapsspelen.

WADA kommer att ta ställning till spelen ur ett antidopingperspektiv.

Rysslands dopinghistorik är en oroande faktor. Niggli påpekade att det inte finns någon information om antidopingprogrammet för dessa spel, eller ens om det finns ett sådant, och vem som är ansvarig för det.

Ryska antidopningsbyrån (Rusada) följer fortfarande inte WADA:s regler.

Niggli ifrågasatte hur idrottare kan lita på att de tävlar i en säker och rättvis miljö. Vänskapsspelen är planerade att äga rum efter Paris-OS och kommer att inkludera deltagande från Ryssland, Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika.

Rysslands trovärdighet i antidopingaktiviteter har antingen varit under granskning eller helt obefintlig under de senaste åren.

Landet avslöjades i ett statligt sponsrat dopingprogram efter Sotji-OS.

Det senaste bakslaget kom under 2022 års vinter-OS i Peking när den ryska konståkaren Kamila Valieva testades positivt för doping.

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) stängde av den Ryska Olympiska Kommittén i oktober.

IOK fann Rysslands handlingar olagliga när landet i början av oktober meddelade att det hade inkorporerat de regionala idrottsorganisationerna i Donetsk, Kherson, Luhansk och Zaporizjzja i sig självt.

Rysslands handlingar strider mot den olympiska rörelsens grundstadga.

Enligt IOK har den Ryska Olympiska Kommittén inte längre rätt att agera som en nationell olympisk kommitté och kommer inte att få finansiering från den olympiska rörelsen.