Wagnergruppens dystra förluster: 17 000 ryska fångar döda i Bachmut

Mattias Svensson

1 vecka sedan

|

11/06/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En granskning avslöjar att över 17 000 ryska fångar rekryterade av Wagnergruppen har dött i striderna om Bachmut.

Granskningen av BBC och Mediazona visar att nästan 90% av de 20 000 soldater som Jevgenij Prigozjin hävdade förlorats i striderna kring Bachmut var fångar, vilket motsvarar 17 175 döda.

Dessa siffror, som överstiger tidigare officiella uppgifter, understryker den höga dödligheten bland ryska fångar rekryterade för att strida i Ukraina.

I slutet av slaget om Bachmut, som inleddes under sensommaren 2022, stod det klart att staden, trots dess begränsade strategiska värde, hade blivit en symbolisk prestigefråga.

Staden hade ursprungligen 70 000 invånare och scenen för några av de mest intensiva gatustriderna i Europa sedan andra världskriget.

Jevgenij Prigozjin, som personligen rekryterade soldater från ryska högsäkerhetsfängelser, lovade frihet till de intagna om de överlevde striderna i Ukraina.

Hans rekrytering fokuserade på individer dömda för allvarliga brott som mord och rån, vilka gavs minimal utbildning och dålig utrustning innan de sändes till frontlinjen.

Prigozjin filmades på ett fält strax efter staden erövrats, omringad av döda kroppar, där han öppet kritiserade den ryska ledningen för att inte tillhandahålla tillräckligt med ammunition och beskrev situationen som en "köttkvarn".

"Det här är någons pappa, det här är någons son", sade han.