Säkra bästa starten för nyanställda

Skriven av Valdemar Lind

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Många nya intryck och fullproppad med information. De första dagarna på nya arbetsplatsen är spännande, men det är tufft att vara nyanställd. Att ta in allt, komma ihåg allt och smälta in bland nya kollegor. Så det gäller att som chef säkra upp en bra introduktion, även kallad onboarding, och i vissa fall onboarding digital.   En lyckad uppstart Det finns mycket att vinna på att ta hand om de nyanställda. En bra introduktion och att veta vad som förväntas minskar stressen att vara ny på arbetsplatsen. En god kommunikation mellan blivande chef och anställd redan innan första dagen lugnar. Kommunicera kring en introduktionsplan. Skapa ett introduktionsschema, det ger struktur och tydlighet i vad som kommer att hända under introduktionstiden. Presentera den nyanställda för kollegorna. Stötta denne till att tidigt komma in i “gänget” för att minska risken för utanförskap. Följ upp och utvärdera tillsammans under introduktionens gång. En ömsesidig respekt skapas och både chef och anställd vet vad som känts bra och vad som bör utvecklas. Det ger dem båda en ärlig chans att eventuellt förbättra eller utveckla, vilket minskar missnöje och funderingar.       Fördelarna med en bra start Chanserna ökar att den nyanställda stannar kvar på arbetsplatsen. Ökad trivsel och trygghet. Den nyanställda kommer snabbare in i arbetet och kan uppnå egna resultat vilket innebär vinst för företaget. Minskad, stress, oro och framtida sjukskrivningar. Medarbetaren är som mest ivrig och mottaglig för information under den första tiden så det är en vinst med en givande introduktion.   Olika sätt att introducera Introduktion/onboarding kan göras fysiskt på plats genom en skräddarsydd onboarding för varje individ. Introduktionsarbetet kan även ske genom onboarding digital. Det innebär ett digitalt onboardingsverktyg som hjälper arbetsgivaren att samla hela processen på samma plats. Introduktionen kan då ske vart man än befinner sig, sparar tid både för anställd och chef, samt att snabbare feedback kan ges genom digitala möten.     

Många nya intryck och fullproppad med information. De första dagarna på nya arbetsplatsen är spännande, men det är tufft att vara nyanställd. Att ta in allt, komma ihåg allt och smälta in bland nya kollegor. Så det gäller att som chef säkra upp en bra introduktion, även kallad onboarding, och i vissa fall onboarding digital.

 

En lyckad uppstart

Det finns mycket att vinna på att ta hand om de nyanställda. En bra introduktion och att veta vad som förväntas minskar stressen att vara ny på arbetsplatsen.

  • En god kommunikation mellan blivande chef och anställd redan innan första dagen lugnar. Kommunicera kring en introduktionsplan.
  • Skapa ett introduktionsschema, det ger struktur och tydlighet i vad som kommer att hända under introduktionstiden.
  • Presentera den nyanställda för kollegorna. Stötta denne till att tidigt komma in i “gänget” för att minska risken för utanförskap.
  • Följ upp och utvärdera tillsammans under introduktionens gång. En ömsesidig respekt skapas och både chef och anställd vet vad som känts bra och vad som bör utvecklas. Det ger dem båda en ärlig chans att eventuellt förbättra eller utveckla, vilket minskar missnöje och funderingar.    

 

Fördelarna med en bra start

  • Chanserna ökar att den nyanställda stannar kvar på arbetsplatsen. Ökad trivsel och trygghet.
  • Den nyanställda kommer snabbare in i arbetet och kan uppnå egna resultat vilket innebär vinst för företaget.
  • Minskad, stress, oro och framtida sjukskrivningar.
  • Medarbetaren är som mest ivrig och mottaglig för information under den första tiden så det är en vinst med en givande introduktion.

 

Olika sätt att introducera

  • Introduktion/onboarding kan göras fysiskt på plats genom en skräddarsydd onboarding för varje individ.
  • Introduktionsarbetet kan även ske genom onboarding digital. Det innebär ett digitalt onboardingsverktyg som hjälper arbetsgivaren att samla hela processen på samma plats. Introduktionen kan då ske vart man än befinner sig, sparar tid både för anställd och chef, samt att snabbare feedback kan ges genom digitala möten.