7 tecken på att din dator riskerar att bli hackad

Skriven av Johanna Frid

Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Du kommer tacka dig själv för att du ordnar punkt 2, som faktiskt är rätt läskig att tänka på.

Många gör mycket för att skydda sina hem med lås och larm, och ser till att bevara kreditkort på säkra ställen. De flesta glömmer dock att iaktta samma försiktighet med datorn, trots att det finns goda anledningar till att göra det. 

Om du begår ett par småfel med datorn kan du lätt bli offer för cyberkriminalitet och det kan bli en dyr och tråkig erfarenhet, skriver amerikanska kvinnomagasinet Goodhousekeeping, som har pratat med it-säkerhetsexperter för att ta reda på hur man undgår att bli hackad.

Här är sju saker som drar sig till hackare, men det finns lyckligtvis enkla sätt att skydda dig dator och dig själv:

1. Du använder samma lösenord överallt. Även om det är lättast ett enbart hålla koll på ett lösenord så SKA du ha olika, annars blir det allt för lätt för hackare om de kommer på ditt lösenord på ett ställe. Det finns mjukvara som kan hjälpa dig att hålla koll på koderna. 

2. Din web-kamera är inte övertäckt. Du bör placera något över din dators kamera och mikrofon när du inte använder de funktionerna, lyder rådet från både FBI och it-experter. Sätt t ex en bit tejp eller en postit över web-kameran så är du säker på att du inte blir övervakad.

3. Du ger apps för mycket information om dig själv. När du installerar en app på datorn ska du låta bli att ge den åtgång till för mycket. T ex ska appen inte nödvändigtvis ha åtgång till din kamera eller din mikrofon - bara om det fyller en funktion i appen. Annars ger du folk mer information än vad du kan kontrollera.

4. Du skjuter upp software-uppdateringar. Vi har alla blivit irriterad över ett meddelande om uppdatering som poppar upp mitt i något viktigt, och valt att skjuta upp det till.. ja, när? Men uppdateringar är i regel viktiga. De ska ses som en varning om att hackare nu vet hur de ska komma in på din dator och därför ska du uppdatera den NU GENAST.

5. Du arbetare på ett café eller på flygplatsen. Om du arbetar med känsliga upplysningar på din dator ska du inte göra det på ett offentligt nätverk eftersom du i princip inte kan styra över de filer du skickar och tar emot. Väl alltid säkra nätverk, t ex dem som har en ikon med ett lås. Se också till att ditt hemmanätverk är privat/låst så att ingen kan smyga in och kik över din axel.

 6. Du klickar på mail som ser pålitliga ut. Nätsvindlare hat blivit duktigare, så även om det kommer ett mail från din bank med rätt logotyp osv så ska du stanna upp och vara misstänksam. Särskilt om mailet ber om personliga upplysningar. Du kan ofta känna igen de här mailen genom att språket är oroväckande - t ex ska du skynda dig att göra något, eller att det är extremt viktigt och att det annars händer något dåligt.

7. Du lånar ut din dator till en vän. Som regel bör du inte låna ut din privata dator till andra. Du vet inte om vederbörande håller koll på punkterna ovan. Om ni har en gemensam dator i hemmet bör man ha separata login så att innehållet inte tillhör alla.