Framtidens teknik enligt Apple och Facebook: Smartphones på utgående

Skriven av Henrik R

47 veckor sedan

|

29/06/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Smarttelefonens tid kan vara på väg mot sitt slut, enligt experter från techjättar som Apple och Facebook.

De tror att smarta glasögon och headset för förstärkt och virtuell verklighet kommer att ta över rollen som våra primära digitala verktyg. Denna framtidsbild stöds även av svenska forskare, men om detta kommer att utgöra ett paradigmskifte återstår att se.

Vi befinner oss just nu mitt i en omställning till 5G-nätverk, men forskarna har redan börjat rikta in sig på 6G-nätverk som ska lanseras runt år 2030. Dessa nätverk kommer att möjliggöra nya former av digitala verktyg. På en konferens som nyligen arrangerades av Apple introducerades till exempel headsetet Vision Pro.

Wen Tong, teknikchef på Huawei Wireless, förutspår att smarttelefoner kan försvinna inom tre till fem år till förmån för smarta glasögon. Detta är en uppfattning som delas av flera deltagare på konferensen.

I Sverige finns liknande tankar om teknikens framtid. Forskningschefen på Ericsson, Magnus Frodigh, förutspår att vi kommer att övergå från en värld centrerad kring smartphones till en värld som mer fokuserar på förstärkt verklighet och nya sätt att interagera med internet.

Samtidigt finns det debatt om mobiltelefonernas och skärmarnas plats i samhället. Vissa forskare menar att vi först kommer att se effekterna av skärmtiden om flera decennier, kanske i form av ökad närsynthet. Vissa politiska förslag har till och med föreslagit att begränsa skärmtiden i skolorna.

Oavsett utvecklingen står det klart att vissa typer av elektronisk utrustning, inklusive mobiltelefoner, kan sluta fungera inom en snar framtid.

Detta beror på att 2G- och 3G-näten kommer att stängas ner senast 2025. Konsumentverket och Post- och Telestyrelsen har nyligen varnat för detta och uppmanar alla att kontrollera om deras utrustning klarar av denna uppgradering.