Nu kommer sanningen fram: Om din telefon gör detta, har den blivit hackad

Henrik R

49 veckor sedan

|

06/07/2023
Teknologi
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I den digitala tidsåldern vi lever i, innehåller våra smartphones en enorm mängd personlig information och känslig data. Därför är skyddet av våra enheter viktigare än någonsin. Tyvärr har det blivit allt vanligare att telefoner blir mål för hackare och cyberbrottslingar.

Men hur kan du veta om din telefon har blivit hackad? IT-företaget NordVPN har publicerat en hjälpsam artikel där de listar symtomen på en "sjuk telefon":

 

  1. Oväntad batteriförlust: Om ditt batteri plötsligt börjar tömma sig snabbt kan det vara ett tecken på att skadlig programvara körs i bakgrunden, vilket kan vara resultatet av en hackning.
  2. Märkligt beteende: Om din telefon börjar bete sig konstigt, till exempel att skicka meddelanden eller göra samtal utan ditt tillstånd, kan det vara ett tecken på att en obehörig person har tillgång till din enhet.
  3. Långsam prestanda: Om din telefon plötsligt börjar fungera långsamt kan det bero på en malware-infektion som försöker stjäla dina data eller störa din enhets funktionalitet.
  4. Obehöriga appar: Om du upptäcker appar på din telefon som du inte har laddat ner eller godkänt kan det vara ett tecken på att din enhet har blivit komprometterad.
  5. Oförklarliga datakostnader: Om din dataanvändning plötsligt ökar betydligt kan det vara ett resultat av skadlig programvara som körs i bakgrunden och skickar dina data till obehöriga källor.

Om du misstänker att din telefon har blivit hackad finns det några steg du kan ta för att kontrollera det:

  1. Uppdatera din enhet: Se till att alltid ha den senaste versionen av ditt operativsystem och appar installerade, eftersom uppdateringar ofta inkluderar säkerhetsfixar för kända sårbarheter.
  2. Skanna efter malware: Använd en pålitlig antivirus-app för att skanna din telefon för malware och andra hot. Det kan hjälpa till att identifiera och ta bort eventuella skadliga program.
  3. Kontrollera appbehörigheter: Granska de behörigheter du har gett till dina appar och ta bort eventuella misstänkta eller onödiga behörigheter. Detta kan hjälpa till att begränsa risken för obehörig åtkomst till dina data.
  4. Ändra lösenord: Byt lösenord till dina viktiga konton, som e-post och sociala medier, för att förhindra obehörig åtkomst.
  5. Återställ din enhet: Om alla andra försök att ta bort hackningsspåren misslyckas kan en fullständig återst