Teknikfavorit kan innebära risker för kvinnors säkerhet

Henrik R

50 veckor sedan

|

04/07/2023
Teknologi
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Teknikfavorit kan innebära risker för kvinnors säkerhet

Airtags, en produkt utvecklad av teknikjätten Apple, har vunnit popularitet globalt inklusive Sverige. Dessa innovativa enheter ger användare möjlighet att spåra saker som nycklar, väskor och andra föremål som lätt kan komma bort.

Genom att skicka ut Bluetooth-signaler, som detekteras av enheter i närheten, ger airtags användarna platsinformation om de märkta föremålen.

Apple beskriver processen som smidig och lätt att använda, där användare bara behöver koppla AirTag till sin iPhone eller iPad, namnge det, fästa det på det önskade objektet och sedan spåra det.

Men trots den uppskattade bekvämligheten finns det en oroande baksida med denna teknologi, framför allt för kvinnor. Flera experter varnar för att airtags kan missbrukas för att spåra människor utan deras samtycke.

Rebecca Lagh, en advokat specialiserad på relationsvåld mot kvinnor, anser att denna teknik utgör ett allvarligt hot. Hon betonar att airtags redan har använts vid flera tillfällen för att spåra kvinnor mot deras vilja.

"Det är livsfarligt för kvinnor. Kvinnor som utsätts för relationsvåld lever ofta med sekretessmarkering för att skydda dem från våldsamma män och för dem är denna teknik livsfarligt. Det blir ju väldigt lätt att hitta dem," säger Rebecca Lagh till Expressen.

Bridgett Stehag, verksamhetschef på kvinnojouren Agera, håller med om riskerna och uppmanar till lagförändringar som hänger med den tekniska utvecklingen. Hon menar att det är statens ansvar att uppdatera lagen för att svara på nya sätt som våldsverkare kan agera.

Som svar på kritiken har techjättarna Apple och Google redan vidtagit åtgärder. De har nått en överenskommelse om att förebygga opassande användning av airtags. Om någon annans airtag hamnar bland en annan persons saker, kommer den senares telefon att skicka ut en varning, även om telefonen inte tillhör spårsändaren.

"Varningen ska skickas ut när en airtag skiljs från ägaren," meddelar Apple på sin hemsida.