5 starka anledningar att behålla maskrosorna i din trädgård

Mattias Svensson

2 veckor sedan

|

08/06/2024
Trädgård
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Många tar bort maskrosor från sina gräsmattor, men det är faktiskt bäst att låta dem vara kvar.

Den erfarna trädgårdsmästaren Linda Schilén uppmuntrar alla att tänka om när det gäller maskrosor i trädgården.

För Leva & Bo förklarar hon att dessa vanligtvis oönskade växter faktiskt bär med sig flera fördelar, både för ekosystemet och för trädgården.

Enligt Linda är maskrosor bra för gräsmattan eftersom de indikerar att jorden är för kompakt och kan behöva mer syre.

Deras pålrot är lämpad för att växa i kompakt jord, vilket hjälper till att göra jorden lucker igen. Genom att lufta gräsmattan med en grep, inte beträda den eller tillföra organiskt material kan man tack vare maskrosen förbättra jordkvaliteten.

Dessutom gynnar maskrosor biologisk mångfald. Som långtidsblommande växter som blommar från vår till höst, är maskrosor en viktig källa till nektar och pollen för pollinerande insekter.

Linda påpekar att det är avgörande att vi ger våra pollinatörer mat under hela säsongen. Maskrosen lockar även fjärilar med sin platta blomställning, vilket är idealiskt för fjärilar att landa på. Linda förklarar att fjärilarna inte kan landa på klockformade blommor och därför dras till maskrosens breda blommor.

Maskrosen kan även minska risken för skadedjur i trädgården. Linda förklarar att maskrosen kan bidra till att skydda dina odlingar från skadedjur som bladlöss.

Maskrosor stödjer närvaron av rovdjur som ursprungligen lever på pollen och nektar, och senare blir köttätare.

Slutligen är maskrosor faktiskt nyttiga att äta. De är rika på kalcium, järn och vitaminer A, B och C, och alla delar av maskrosen är ätbara. Rötterna kan torkas och användas som kaffeersättning, bladen blir goda i sallader och blommorna kan användas till te.

Linda tillägger att maskroshonung har en distinkt smak och att färgen på honung från bikupesamhällen som varit och hämtat nektar och pollen från maskrosorna blir mycket gulare.