Fästingsäsongen är här: Detta bör du göra om fästingens huvud fastnar i huden

Ida Hansson

4 veckor sedan

|

22/05/2024
Trädgård
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fästingbett kan leda till allvarliga sjukdomar.

Med våren och sommarens ankomst inleds även säsongen för skogsfästingar, som trivs i högt gräs och kan fästa sig på människors kläder och hud.

Det är viktigt att agera snabbt om man upptäcker en fästing som har bitit sig fast. Ju längre fästingen får suga blod, desto större är risken att den överför sjukdomar som borrelia och Tick Borne Encephalitis (TBE).

När man tar bort en fästing är det bäst att använda en pincett, ett fästingkort eller en särskild fästingpincett.

Om sådana verktyg inte finns tillgängliga rekommenderar Robert Koch Institutet (RKI) att man avlägsnar fästingen omedelbart, även med naglarna, för att minimera risiken för infektion. Efter borttagningen bör bettstället desinficeras noggrant.

Det rapporterar T-online.

Det är dock inte ovanligt att delar av fästingen blir kvar i huden. Oftast är det inte huvudet, utan fästingens stickapparat som är kvar. I de flesta fall kommer kroppen själv att stöta bort dessa rester över tid. Man bör undvika att försöka ta bort resterna genom att "rota runt", eftersom detta kan orsaka ytterligare skada eller infektion. Istället rekommenderas det att hålla området rent och desinficerat, och noga övervaka för tecken på infektion.

Viktigt att vara uppmärksam på symtom

Om man upplever symtom som inflammation, svullnad, intensiv klåda eller feber efter ett fästingbett, bör man söka läkarhjälp.

En läkare kan avlägsna eventuella rester av fästingen på ett sterilt och säkert sätt, vilket minskar risken för komplikationer. Det är viktigt att ta fästingbett på allvar och vara uppmärksam på symtom som kan tyda på infektion, exempelvis de symtom som kännetecknar Borrelia som ofta visar sig smygande och kan vara allvarliga.

För att skydda sig mot fästingbett bör man vidta försiktighetsåtgärder när man vistas i områden med högt gräs eller tät vegetation. Att bära långärmat och byxor, samt använda insektsmedel, kan avsevärt minska risken för fästingbett.