Så säkrar du en lyckad tomatskörd – undvik dessa växter

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det finns växter du absolut inte ska odla.

Att odla tomater i hemma i trädgården är en populär hobby som kan ge saftiga och smakrika grönsaker. Men för att uppnå en rik skörd måste du vara uppmärksam; det krävs nämligen kunskap om vilka växter som inte bör finnas i närheten av dina tomater.

Tomater är en mångsidig grönsak som används flitigt i det svenska köket, från färska inslag i sallader och smörgåsar till basen i soppor och såser. Många odlare använder även sina tomater till juicer och koncentrat för längre hållbarhet.

Ett vanligt misstag många gör är dock att inte ta hänsyn till tomatplantans "grannar" i trädgården.

Vissa växter kan nämligen påverka tomaternas tillväxt och fruktsättning negativt genom konkurrens om näringsämnen och ljus eller genom att sprida sjukdomar.

Zijutu har nu sammanställt en lista med växter som du absolut inte bör ha i närheten av dina tomater:

  • Potatis och majs: Dessa grönsaker konkurrerar med tomater om näringsämnen och kan dessutom överföra sjukdomar som potatisbladmögel, vilket kan leda till total förlust av tomatfrukter.

  • Kål och rädisor: Dessa kan bromsa tomaternas tillväxt och bör därför planteras på avstånd.

  • Gurkor, auberginer, fänkål, valnötter och citronmeliss: Dessa växter rekommenderas inte heller som grannar till tomater på grund av liknande skäl som ovan.

Tips för en lyckad tomatodling

För att säkerställa att dina tomater växer sig starka och ger en bra skörd, är det viktigt att gödsla dem korrekt. Använd professionella organiska gödselmedel med hög kvävehalt för bästa resultat.

  • Basilika, lök, vitlök och sparris: Dessa växter är utmärkta grannar till tomater eftersom de avskräcker skadedjur och kan skydda mot sjukdomar. Basilika kan dessutom förbättra tomaternas smak.

  • Sammet: Denna blomma är inte bara vacker att se på utan avskräcker även effektivt bladlöss och sniglar från att angripa tomatplantorna.