Därför gråter de bästa människorna till filmer

Skriven av Johanna Frid

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det är ett friskhetstecken att storgråta när man ser på flm!

1) De har mer empati
Tänk på saken: det är något lite löjligt i att storgråta till en scen där ett imaginärt lejon förlorar sin pappa. Bara som exempel... 

Men om man ändå fäller en tår över en film visar det på förmågan att leva sig in i andras (även Disneylejons) ställe, och det är ingen dålig egenskap. För att kunna arbeta tillsammans med andra och kommunicera med dem är det till hjälp att kunna sätta sig in i deras situation.

2) De är inte psykopater

Ett av kännetecknen hos psykopater är att de har vissa... problem... med att sätta sig in i andra människors känslor - eller att känna något överhuvudtaget. En person som gråter över en film har inte det problemet. Tårarna är äkta och ingen mask som de tar av och på efter lust och behov.

3) De har hjärtat på rätta stället
Återigen en bra egenskap: att kunna ta in andras känslor och upplevelser så pass att tar sig fysiska uttryck i form av tårar är inte ett tecken på hysteri. Däremot på en välvilja inför omgivningen. Folk som gråter till film vill andras bästa - så ge dem bara den där näsduken.

4) De har bra fantasi
För att gråta över en död mammafisk i Hitta Nemo, eller över Leonardo som sjunker under ett isberg i Titanic, ska man ha fantasin på plats - vi ser ju inte hur kallt det är att ligga där - det kräver konsekvensberäkningar att föreställa sig trauman och de efterföljande känslorna som lille Nemo eller andra upplever när det händer något sorgligt i en film. Gråter man till en film så har man med andra ord fantasi och kan konsekvensberäkna. Inga dåliga kvaliteter att ha, va?

5) De är renare människor

Det låter kanske fel, men det ligger något i det - och ren ska förstås som: gråter bort giftämnen, sänker blodtrycket och rensar ögonen. 

6) De ger dig en viktig roll
Du kan trösta - och det för er närmare varandra.

7) De är där för dig också
Om den ena personen har öppnat upp sig så känner du kanske lite ömmare för honom elelr henne. På samma sätt som du har tröstat den som gråter kan den gråtande vara där för dig.. 

8) De följer sitt hjärta
De gråter ju inte för att det är roligt. Kanske har inte lust att sitta där på biografen på första dejten och snyfta men de kan inte låta bli att låta hjärta tala, istället för hjärnan. Och rynka inte på ögonbrynen om du är dejten som kan höra snörvlingarna i biomörkret. Att gråta till en film visar att personen följer sitt hjärta - vilket i många avseenden väl är en bra egenskap för en blivande partner?

Därför är det de bästa människorna som gråter till film.