Emil hedrar sin bortgångna farfar på ett unikt sätt: Kör honom till sista vilan med häst och vagn

Henrik R

52 veckor sedan

|

13/07/2023
Emil hedrar sin bortgångna farfar på ett unikt sätt.

Emil Sund, 34, från Dalarna, har alltid haft en passion för djur och kulturhistoria. Han har tre arbetsdugliga hästar på sin gård i Djurås, som han använder för skogs- och åkerbruk. Men nyligen använde han sina hästar för en mycket speciell uppgift - att hedra sin bortgångna farfar, Nils.

När Nils gick bort bestämde Emil sig för att hedra honom på ett särskilt sätt. Med hjälp av en av sina hästar, en ardenner vid namn Lukas, körde Emil sin farfar till hans sista viloplats med häst och vagn. Denna resa, som tog cirka en kvart, var en syn som inte hade skådats i bygden på nästan 100 år.

Emil, klädd i frack och hög hatt, beskrev det som ett "ärofyllt uppdrag". Han sa: "Farfar har betytt mycket för mig, så som de gör de här äldre människorna som man har runt omkring sig. Har man då möjlighet att ordna en sådan här tillställning så gör man det, tänker jag."

Begravningsgästerna uppskattade mycket gesten. Emil berättade: "Det var rörande, väldigt fint och mäktigt fick jag höra från de som var med. Och det är väl så jag känner själv också. Man blir ju rörd av bara tanken av att få göra det."

Emil tror att hans farfar skulle ha varit mycket stolt över sin egen begravningsfärd, trots att han aldrig var en som ville vara märkvärdig. "Jag tror inte att han skulle tycka att han var värd det. Men han skulle nog varit väldigt stolt över att ha fått det," sa Emil.

Emil hoppas kunna bli helt självförsörjande på sina hästar i framtiden. Han värdesätter de äldre kunskaperna om olika arbetssätt och vill både bevara och utveckla dem. Det är tydligt att han har en djup respekt för den äldre generationen, och hans sätt att hedra sin farfar är ett vackert exempel på detta.