Melodifestivalen genomgår en omfattande förändring

Skriven av Henrik R

SVT meddelar en stor förändring för Melodifestivalen, Sveriges mest populära vinterunderhållning, där hundratusentals svenskar samlas framför sina TV-apparater

I ett nyligen publicerat pressmeddelande avslöjar SVT att de överger det traditionella formatet och omformar musiktävlingen.

Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen, säger:

"Vi strävar alltid efter att göra Melodifestivalen ännu bättre och mer spännande för vår publik. Med detta helt nya upplägg tror vi att vi kan hålla uppe tittarnas engagemang genom hela säsongen. Det är ingen hemlighet att vi har tappat publik i semifinalen. Nu hoppas vi på att hålla spänningen uppe genom alla program".

Det nya formatet kommer att se ut som följer: semifinalen, även känd som andra chansen, ombildas till en egen deltävling, vilket ökar antalet deltävlingar från fyra till fem.

Tidigare har varje deltävling bestått av sju bidrag, men i detta nya format kommer det att bli ett bidrag mindre per deltävling. Dock kommer det att bli fler bidrag totalt sett över hela tävlingen, med 30 akter som tävlar i nästa års Mello.

Två bidrag från varje deltävling går direkt till finalen. Bidragen som kommer på tredje och fjärde plats i varje deltävling kommer att tävla i en förlängning av den femte deltävlingen, där ytterligare två bidrag kommer att gå vidare till den stora finalen.

I den stora finalen kommer, som tidigare, tolv bidrag att tävla, med tittarnas röster utgörande hälften av det totala antalet röster och den andra hälften av rösterna ges av en internationell jury.