Uno Svenningsson delar sin djupa sorg

Skriven av Henrik R

47 veckor sedan

|

17/07/2023
Uno Svenningsson delar sin djupa sorg

Uno Svenningsson, 64, är en av Sveriges mest älskade sångare, låtskrivare och gitarrister. Han har gett oss oförglömliga hits som "Vågorna", "Under ytan" och "Tro på varann". Men bakom den framgångsrika karriären finns också en djup sorg. Uno förlorade sin pappa, Allan, 2013.

En hyllning till pappan

Efter pappans bortgång skrev Uno en låt till hans minne, "Tom Bombadill", som finns med på hans album från 2020. Låten är fylld av känslor och minnen från Unos barndom. Uno berättade för Aftonbladet 2020 om hur hans pappa brukade komma in till honom på kvällarna när han som barn hade problem med andningen på grund av sin astma. Pappan vaggade honom och visslade för att lätta upp stämningen, vilket gjorde att Uno kände sig trygg.

En plötslig förlust

Unos pappa blev sjuk 2013, samma år som Uno skulle resa till Filippinerna för att arbeta med SOS Barnbyar för TV4. Innan resan planerade Uno att besöka sin pappa, men blev förkyld och bestämde sig för att skjuta upp besöket till efter resan. Men pappans tillstånd försämrades snabbt och han gick bort innan Uno hann komma hem. Uno berättade för Hälsoliv om den knäckande sorgen att inte hinna säga farväl.

Saknaden efter pappan

Uno tänker ofta på sin far, särskilt under den pågående pandemin. Han berättade att han ibland önskar att han kunde ringa sin pappa och varna honom för coronaviruset. Han ångrar också att han inte ställde fler frågor till sin pappa när han hade chansen. "Jag saknar honom och för ett tag sedan, en mikrosekund, tänkte jag att jag måste ringa honom och säga att han ska vara försiktig nu i coronatider. Min far var en härlig och rolig människa", sa Uno.

Uno Svenningssons musik har berört många människor, men det är tydligt att hans pappas minne och närvaro har haft en djup inverkan på honom. Genom sin musik och sina ord delar Uno med sig av sin sorg, men också av kärleken och minnena av sin pappa.