Veganer kräver namnändring på rondell: 'Kränkande'

30/01/2024 14:08

Ida Hansson

Underhållning
Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
En grupp veganer kräver nu att namnet ändras.

Mest läst idag

Veganer kräver att namnet på den välkända Pork Pie-rondellen i Leicester ska ändras då de anser att det nuvarande namnet är 'stötande'.

Landmärket i East Midlands, som faktiskt är uppkallat efter ett bibliotek, liknar den berömda pajen sett uppifrån, vilket lett till att veganaktivister kräver en namnändring på rondellen.

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) har skrivit till Sir Peter Soulsby, borgmästaren i Leicester, och menar att en namnändring till 'Vegan Pie Roundabout' skulle 'inspirera allmänheten att göra hälsosammare matval' och 'förhindra att djur lider'.

Det rapporteras av LADbible.

I brevet citerar djurrättsorganisationen en undersökning som visar att en tredjedel av alla över 18 år i området är överviktiga, vilket har ökat från mindre än en fjärdedel under de senaste fem åren.

"Med tanke på att nyliga rapporter har visat att Leicestershire har några av de högsta fetmaprocenten i Storbritannien, har det aldrig varit en bättre tid att sluta gå runt i cirklar och ta en tugga av Leicesters farliga fetmakris," skriver PETA.

"Att äta kött, inklusive pajer gjorda av grisar, är särskilt förknippat med tjocktarmscancer, prostatacancer, bröstcancer, lymfom och magcancer."

"Mat som kommer från djur innehåller många ämnen som direkt kan öka risken för cancer, såsom hem, nitrater, nitriter, heterocykliska aminer och polycykliska aminer."

"Veganer är mindre benägna än köttätare att drabbas av hjärtsjukdomar, stroke, diabetes, cancer och fetma. Växtbaserade pajer är framtiden, Leicester!"

Organisationen hävdar vidare att det skulle vara passande att namnge vägfunktionen 'vegansk', eftersom termen för en växtbaserad diet uppfanns i Leicester.

"Eftersom ordet 'vegan' uppfanns i Leicester av Donald Watson år 1944, skulle en namnändring på denna upptagna rondell också vara ett fantastiskt sätt att fira stadens veganska och pajälskande arv," framhålls det.

Dock är det inte alla som tycker att det är rätt beslut att ändra namnet på rondellen. Flera personer har uttryckt detta på sociala medier.

"Har just läst en rubrik. Veganer kräver att en rondell som kallas Pork Pie byter namn. Världen har blivit galen," säger en person.

"Jag hade ingen aning om att Leicester hade en Pork Pie-rondell! Hur fantastiskt. Den måste försvaras till varje pris," skriver en annan.

Sir Peter Soulsby, som tog emot brevet, berättade för Metro: "Det är ett roligt och ganska smart sätt att få uppmärksamhet för sig själva och deras sak - men det finns inget sätt vi skulle kunna ändra det namn som folk har gett till biblioteket och rondellen bredvid det."

"Det har varit känt lokalt som Pork Pie Library sedan det byggdes på 1930-talet, tack vare dess distinkta cirkulära form. Allt prat om att byta namn är bara en paj i himlen."