3-åring dör efter coronainfektion: "Det förändrade allt"

Skriven av Ida Hansson

126 veckor sedan

|

11/01/2022
Utrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En australisk pojke smittades nyligen av Covid-19 och dog 15 dagar senare - bara en vecka efter sin 3-årsdag.

Sebastian Moroney fyllde precis tre år när han blev den yngsta personen att dö i corona i New South Wales, Australien, när han somnade in den 7 januari – en vecka efter sin treårsfödelsedag och 15 dagar efter att han fick diagnosen corona. Det skriver news.com.au.

Sebastians mamma har uppgett att han var en kärleksfull själ som älskade alla han träffade och att han hade trotsat ödet så många gånger att hon så småningom hade börjat tro att han skulle överleva.

Sebastian led av en sällsynt medfödd störning, Niemann-Pick, som gjorde att han inte förväntades bli mycket mer än några år gammal.

"Han var i palliativ vård för sin befintliga åkomma, så vi visste att vi var utlånade", säger Moroney till NCA Newswire, enligt news.com.au.

Hon fortsatte, "Men han hade trotsat så mycket av det de sa om när vi skulle förlora honom, så vi blev hoppfulla. Han fortsatte att 'bryta mot reglerna'."

Covid-19 skulle dock visa sig vara utmaningen som lille Sebastians försvagade kropp tyvärr inte klarade av och han somnade lugnt in den 7 januari – bara en månad efter att hans lillasyster föddes.

"Liora föddes den 10 december, min pappa dog två dagar innan, och det var bara en berg-och-dalbana av bisarra känslor. Jag älskar henne så mycket och vi är glada att hon är här, men vi sörjer samtidigt. ," sa mamman och fortsatte:

"Till slut var det väldigt lugnt, han dog i sömnen. Vi hade verkligen länge fruktat hur han skulle dö, och så småningom gled han bara sakta iväg."

Sebastians åkomma gjorde att hans immunförsvar inte var särskilt starkt och han blev därför extra känslig för corona. "Vi var så noga med att hålla honom borta från allt som kunde skada honom i form av bakterier [...]. Vi vidtog alla försiktighetsåtgärder vi kunde," sa Moroney och förklarade att hon bara var glad, att han klarade det så länge han gjorde det.

"Han levde för att träffa sin syster, han levde för julen, han hann till sin födelsedag. [...] Covid drog bara igenom honom, och det förändrade allt", sa hon och bekräftade att Covid-19 var en bidragande orsak till den lilla pojkens död.